Новият италиански президент Серджо Матарела станал политик заради убийството на брат му от мафията пред 1980 г.

Това разкрива самият Матарела в интервю за Си Ен Ен. То е първото интервю, което той дава след избирането му от парламента за държавен глава на 31 януари 2015 г.

"Ние бяхме много близки с брат ми. Той бе убит от мафията, защото засегна нейните интереси и се противопостави на влиянието й", споделя Матарела пред журналистката Кристиан Аманпур. И допълва, че никога досега не е говорил публично по този въпрос.

Неговият брат Пиерсанти Матарела е убит на 6 януари 1980 г. в Палермо. Той е бил шеф на регионалното правителство на остров Сицилия. Загива на 45-годишна възраст. Серджо Матарела е с 6 години по-млад.

Пиерсанти Матарела -
убитият брат
на президента.
Снимка Уикипедия

"Той пътуваше с колата си за църковна служба заедно с жена си и децата си. Убиецът се приближи до колата и го разстреля, въпреки че жена му се опита да го спаси, като закри с ръце главата му. Тя също бе ранена", разказва президентът.

Серджо Матарела веднага разбрал за случилото се от един от оцелелите си племенници. Той дошъл на местопроизшествието и лично закарал своя брат до болницата. Било обаче късно. Пиерсанти Матарела починал от раните си.

"Този спомен е много болезнен за мене", споделя италианският президент и от окото му се търкулва сълза.

Тогава той решил да влезе в политиката. Разбира се, Серджо Матарела не го направил веднага. Първо става депутат от партията "Християнска демокрация", от която били и баща му Бернардо, и убитият му брат. След разпускането й преминава последователно през Народната партия, "Маргаритка" и Демократическата партия, а от 2009 г. е независим.

Серджо Матарела (вторият от дясно на ляво) влиза тържествено в президентския
дворец "Куиринале" в Рим след избирането му за държавен глава.

През 1989-1990 г. Матарела е министър на образованието. От 1998 до 1999 г. е вицепремиер. А в периода 1999-2001 г. заема поста военен министър.

Преди да стане държавен глава, той бе конституционен съдия.

"През всичките тези години винаги съм се опитвал да пропагандирам необходимостта от борба с мафията. Това е тумор, който подтиска хората и тяхната свобода и намалява възможностите за развитие и напредък в сферите, в които е проникнала", заявява Матарела.

В края на интервюто новоизбраният президент не пропуска да спомене хората, които са се борили с мафията, въпреки че са съзнавали, че животът им е в сериозна опасност.