"Героите не умират!"

Тези скандирания се разнесоха пред дома "Сахаров" в Москва, когато оттам бе изнесен ковчегът с тленните останки на Борис Немцов.

Опозиционният лидер бе застрелян с 4 куршума на 27 февруари в центъра на Москва. Днес бе прощаването с него. Той ще бъде погребан в Троекуровското гробище в руската столица.

Огромна опашка от хиляди хора се изви пред дома "Сахаров". Въпреки това не всички желаещи успяха да влязат вътре и да отдадат последна почит на Немцов.

Почитатели на убития политик чакат да се простят с него.

Всички се възхитиха от Дина Ейдман - майката на Немцов, която след месец трябва да навърши 87 години. Тя успя да запази самообладание, докато стоеше край тялото на своя син. На 10 февруари политикът заяви пред в. "Собеседник", че споделил само с нея опасенията за своя живот. 17 дни по-късно той бе разстрелян.

Дина Ейдман - майката на Немцов, застанала край ковчега му.

Церемонията бе открита от Михаил Касянов - бивш премиер на Русия, който заедно с Немцов бе председател на опозиционната партия ПАРНАС.

"Това подло убийство със сигурност цели да отмъсти за това, което Немцов правеше. А той посвети всички тези години на борбата с корупцията и произвола", каза Касянов.

Да се прости с убития политик бе дошъл и посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт.

"Като губернатор, вицепремиер и лидер на опозицията Борис Немцов се бореше за най-доброто за Русия. Убеден съм, че дълги години ще го помнят като патриот", каза дипломатът, цитиран от ТАСС.

Американският посланик Джон Тефт отдаде почитта си към покойника.

На церемонията дойдоха също така германският посланик Рюдигер фон Фрич и дипломатически представители от Великобритания, Ирландия и Швеция. От латвийската столица Рига пристигна кметът, етническият руснак Нилс Ушаковс.

Литовският външен министър Линас Линкявичюс оприличи покойника с Джон Ленън от "Бийтълс". Освен че били родени на една и съща дата - 9 октомври (Ленън през 1940, а Немцов - през 1959 г. - б.р.), и двамата са убити, припомни дипломат номер 1 на Вилнюс.

"Немцов бе истински европеец, който споделяше ценностите на гражданското общество", каза на излизане от дома "Сахаров" посланикът на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас.

Русия не позволи на полска парламентарна делегация, водена от председателя на Сената Богдан Борусевич, да пристигне за погребението. На цялата група са били отказани визи. Отказът е в отговор на вкарването в черния списък на ЕС на председателката на съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

На латвийската евродепутатка Сандра Калниете било отказано на московското летище "Шереметиево" да влезе в Русия. Тя била качена на следващия самолет, понеже пребиваването й в страната било нежелателно.

Руснак коленичи с детето си пред свещи, запалени в памет на опозиционния лидер

Президентът Владимир Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев не дойдоха на церемонията. Там обаче, макар и за кратко, се появи вицепремиерът Аркадий Дворкович. По-късно бе съобщено, че Путин, когото противниците му обвиняват за убийството на Немцов, е изпратил венец. На церемонията дойде прессекретарката на министър-председателя Наталия Тимакова.

В дома "Сахаров" пристигнаха Наина Елцина и Татяна Юмашева - съответно вдовица и дъщеря на руския президент (1992-1999) Борис Елцин, по чието време Немцов бе вицепремиер.

"Борис (Немцов) винаги бе светла и искрена личност. Може би затова сред многото политици от първата вълна Борис Николаевич (Елцин) забеляза Борис Ефимович (Немцов). И двамата бяха високи, достолепни. И двамата бяха отчаяно смели", заяви бившата руска първа дама.

Наина Елцина (вдясно) и дъщеря й Татяна излизат от дома "Сахаров", където се простиха с Борис Немцов.

С Немцов се прости и бившият олигарх Платон Лебеден - екссобственик на банка МЕНАТЕП. Той бе осъден заедно с Михаил Ходорковски за пране на пари и укриване на данъци и лежа в затвора 10 години и половина, преди да бъде освободен. И двамата бяха обявени за политзатворници от "Амнести интернешънъл".