Пропагандната машина на руския президент Владимир Путин се опитва да разедини страните членки на Европейския съюз, заяви днес в Брюксел българският президент Росен Плевнелиев.

В изказване на конференция организирана от базирания в Брюксел Център за европейски политически изследвания държавният глава каза още, че силовите лидери създават кризи, защото принизяват институциите и всички кризи по света имат една обща черта - нарушаване на правилата.

"Вижте как г-н Путин днес ни насочва с неговата пропаганда, която може да взриви ЕС отвътре, каза Плевнелиев. - Която и криза да проследите, тя има нещо общо с нарушаването на правилата. ЕС е проект за мира. Но мирът не е само липса на война, но и човешки права и върховенство на закона. Всяка криза започва с нарушаване на правилата“.

Президентът даде пример с Украйна и Полша, които са имали близко жизнено равнище и икономическо развитие при разпадането на Съветския съюз и неговия блок в края на миналия век.

"Полша днес е 25 пъти по-богата от Украйна заради върховенството на закона", каза Плевнелиев, припомняйки разкритията за корупция в Украйна при падането от власт на проруския ѝ президент Виктор Янукович преди една година.

Той припомни разточителния разкош открит тогава в дома на главния прокурор на Украйна, който президентът сравни с богатството и разгула по времето на римския император Калигула.

"Ако това е към което господин Путин иска да ни върне, ние искаме да изберем това, която Полша направи пред 25 години", каза държавният глава.

Без да споменава поименно Путин, той иронизира силовите лидери, които яздят на кон, плуват в реката или летят с птиците, но така изграденият публичен образ не им помага да решават проблемите на страните си. 

Плевнелиев изрази и съжаление, че в днешна Гърция, управлявана от крайнолявата СИРИЗА се шири популизъм. 

"Разтревожен съм, че няма честен дебат в Гърция днес как те похарчиха 350 милиарда евро", каза президентът цитирайки размера на гръцкия публичен дълг. Държавният глава коментира, че той не е такъв заради скъпите немски подводници и американски изтребители, които правителствата в Атина са купували, а зарадизкуствени заплати и пенсии  за смета на следващите поколения".

Плевнелиев даде Румъния като положителен пример в борбата срещу корупцията. Той цитира гражданските протести в България, започнали през юни 2014 година  като събитие подтикнало страната ни по същия път.