Стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите. Това са резултатите, заради които Реформаторите си писаха оценка 4,50 за първите 100 дни от управлението на коалиционното правителство.

На срещата на реформаторите в Поморие присъстваха съпредседателите на Парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването Петър Москов, образованието Тодор Танев, икономиката Божидар Лукарски и отбраната Николай Ненчев.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски  подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел да се ускорят реформите за добро управление и по-високо качество на живот.

"Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ", подчерта още Зеленогорски, който е партията на Меглена Кунева ДБГ.

За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, продължи с равносметката бившият кмет на Плевен.

Изпълняваме ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия, но е време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите, каза съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Според него именно ако се увеличи скоростта на реформите оценката за управлението от "много добра" ще стане "отлична".

"В максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и парламентарната група, а в близките 2-3 месеца 43-то Народно събрание ще заработи по Закона за съдебната власт и другите закони, произтичащи от приетата Стратегия за съдебната реформа", добави Кънев.

Лидерът на ДСБ за пореден път защити и идеята на финансовото министерство за вземането на нов държавен дълг.

Според Кънев е добре да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

"По-голямата част от сумата – три четвърти, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3  е за рефинансиране на дефицита за 3 години", каза Кънев и уточни, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Все пак той разкритикува начинът, по който е била поднесена новината за новия заем от 16 милиарда лева.

"Начинът, по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ,  освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф", каза Кънев.

Здравният министър Петър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ.

"Допуснахме добро решениe като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа", каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство.