През последните месеци руски бомбардировачи и изтребители неколкократно са "тествали" въздушното пространство на европейските съседи, пише Foreign Policy. Тези срещи на няколко пъти са записвани с камери - но досега почти винаги от гледната точка на западните самолети. Блогът The Aviationist обаче пусна видео от вътрешността на руски стратегически бомбардировач, прихванат от европейски изтребители

Интересният запис показва не само прихващащите изтребители - британски Тайфуни, и френски Mirage 2000, но и дава интересна гледна точка към странните двигатели на руския ТУ-95, по-известен като "Мечката".


Не е ясно къде точно се е случил контакта, но подобни инциденти са нещо обичайно по европейските граници. Наскоро британски изтребители се втурнаха да прихванат два ТУ-95, летящи близо до брега на Корнуол в сряда. Това видео едва ли е от този случай, обаче.

Ръководители от военните сили отбелязват, че не е имало толкова много агресивни руски патроли от Студената война насам, когато съветски изтребители често са летяли на подобни мисии във въздушното пространство на европейските държави.