Председателят на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че очаква от служебния премиер на България Димитър Главчев да обясни "какви отстъпки е направила България към Северна Македония".

ВМРО-ДПМНЕ нанесе тежка загуба на досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарния вот. Формацията на Мицкоски ще има 58 депутати в 120-местното македонско Народно събрание. Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, спечели президентския пост с огромна разлика срещу досегашния президент Стево Пендаровски от СДСМ.

Мицкоски каза, че не вярва Договорът за приятелство и добросъседство с България да е "истинският процес" на присъединяване на РСМ към Европейския съюз.

Преди дни Главчев обясни, че София няма да прави повече отстъпки на Скопие.

"Ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме някой разумен, с който да разговаряме. Аз не виждам от какво е отстъпила България. Двустранен договор да бъде част от преговорна рамка е прецедент. Добросъседските отношения са нещо различно и се определят от международни критерии", коментира Мицкоски в интервю за Канал 5.

И допълни:

"Не виждам защо е страшно да имаме още един анекс към Договора с България, в който да видим какви принципи ще представим и с какво ще влезем в тези разговори. При концепция като сегашната, ние нямаме намерение да го подкрепяме".

На припомняне от водещия, че ЕС изисква промени в конституцията, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ отговори:

"Добре, но това ще стане веднага, след като влезем в ЕС. И хайде сега да разговаряме какво ще правим от този момент нататък".

Мицкоски бе категоричен, че ВМРО-ДПМНЕ няма да приема ултиматуми от Брюксел.