Грузинският парламент прие в сряда на второ четене аналог на руския закон за "чуждестранните агенти".

Това се случи на фона на масови протести срещу законопроекта в Тбилиси през последните две седмици, в които се включиха десетки хиляди хора.

Протестиращите наричат законопроекта "руския закон", тъй като съседна Русия използва подобни законови мерки срещу независими новинарски медии и организации, които критикуват Кремъл.

150-те депутати от грузинския парламент одобриха закона на второ четене с 83 (от 150) срещу 23 гласа, отбелязва Асошиейтед прес.

Необходимо е трето и окончателно гласуване в парламента, за да може той да може да влезе в сила. Грузинският депутат Иракли Кобахидзе заяви пред медиите, че очаква това окончателно гласуване да се случи в средата на май.

Законът ще изисква медиите и некомерсиалните организации да се регистрират като "защитаващи интересите на чужда сила", ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Миналата година управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подобно предложение миналата година след многохилядни протести.

Сега от "Грузинска мечта" казват, че законът има за цел да повиши прозрачността на неправителствените организации и борбата срещу така наречените от нея "псевдолебирални ценности", налагани от чужденци.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето, ако законът бъде официално приет на трето четене, както се очаква. Правителството обаче има нужният брой гласове, за да отхвърли ветото.

Отношенията между Русия и Грузия са сложни и бурни от разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. През 2008 г. двете страни водиха кратка война. В резултат Москва получи контрол върху около една пета от грузинската територия, по-голямата част от която беше завзета по време на тази война. Вследствие на това Тбилиси прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, а въпросът за статута на регионите продължава да бъде основен проблем с Москва, въпреки че отношенията донякъде се подобриха.

Грузия се присъедини към международните резолюции, осъждащи руското нахлуване в Украйна, но също така се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от военната мобилизация и политическите репресии. Дори в управляващата партия на Грузия се наблюдава вътрешно напрежение по отношение на съседката ѝ, отбелязва АП.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси, където полицията използва водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати за разпръсване на протести срещу закона за "чуждестранните агенти" и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС, предаде Ройтерс.

Грузинският парламент отмени днешното си пленарно заседание след масови протести срещу проектозакон, който според критиците ще задуши свободата на медиите и ще застраши кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

В съобщението на парламента се казва, че отмяната е свързана с щетите, нанесени на сградата по време на вчерашните протести, при които полицията използва водно оръдие, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне десетките хиляди демонстранти.