Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщи БНТ във вторник сутрин. Нейният ресор беше външната политика.

В единственото ѝ интервю като съветник на Главчев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала.

"Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", заяви тогава Плугчиева.

Относно поста на външен министър тя коментира, че според нея има изключително добри кариерни дипломати.

"Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик - на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство", каза още тя.

Така въпросът на кого ще разчита Главчев, който от вчера е и външен министър, но е без абсолютно никакъв опит в дипломацията, става все по-сериозен. Той е обявил като езици, които владее, руски и английски.

Едни от първите смени, които предприе служебното правителство, бяха точно в Външно, където в коалиционния кабинет министър беше точно представител на ГЕРБ - Мария Габриел, която се готвеше неосъществено да стане и премиер след рокадите. Една от първите стъпки на Главчев обаче беше да смени точно двама от нейните заместници - Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова.

Тихомир Стойчев е дългогодишен дипломат от кариерата. В периода 2016 г. - 2022 г. е посланик в САЩ. Преди това е секретар на президента Плевнелиев по въпросите на външната политика, заместник-ръководител на българското посолство във Вашингтон и т. н. Елена Шекерлетова е посланик в Германия до поемането на поста заместник-министър. В периода 2017-2019 г. е била постоянен секретар на МВнР, а преди това е била извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Република Австрия.

На тяхно място са назначени бившата депутатка на НДСВ Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева, която бе кандидат за вицепрезидент в двойка с издигнатия от ГЕРБ претендент за държавен глава на предишните избори Анастас Герджиков. 

Ангелиева има доста ограничен опит - била е завеждащ консулската служба в българското посолство в Лондон, а от ноември 2020 г. до момента в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Невяна Митева от 2017 г. до назначаването си е полковник в дирекция "Социална политика" и отговаря за изпълнението на националните и международни политики, свързани с прилагането на дневен ред „Жени, мир и сигурност“ (WPS). Била е председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015-2017 г.