В служебното правителство ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове на партията и симпатизанти от столичния квартал "Подуяне", цитиран от БНР.

Борисов настоя за смяна на външния министър:

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия".

Ако служебният премиер Главчев не желаел да се съобрази с тази препоръка, "ще направя да се съобрази впоследствие", предупреди Борисов. Като допълни, че е предлагал в служебния кабинет Мария Габриел и Асен Василев да запазят постовете си:

"Дори и служебният кабинет, за да не се лашне държавата и да сме в конфликти - Мария Габриел да остане външен министър и той да остане финансов министър. За да може двата темела - финанси и външна политика - да ги задържим".

Пред симпатизантите си той посочи, че именно Делян Пеевски е предложил първо Христо Иванов, а след това и Атанас Славов за правосъден министър, за да движат промените в Конституцията и съдебната реформа. Затова именно ПП-ДБ носят отговорност за ограничения кръг лица, от които президентът може да избира за служебен премиер:

"Тогава, мили мои, никой не мислеше, че този блок - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС - ще стигне до избори. Затова им беше все тая кой ще е. Това беше просто, за да го има като вариант. Въобще не са мислили. Ако са мислили, нямаше да се сложат хора, които през историята са били близки до ГЕРБ. Някои от тях. Всъщност само Главчев".