Най-новият сигнал срещу Борислав Сарафов - от експремиера акад. Николай Денков, вече е разпределен на специалния прокурор Даниеа Талева. Това става ясно от съобщение на ВКС, който администрира подадените сигнали.

Както и Клуб Z писа - става въпрос за странните "движения" около оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, последвалото й оттегляне и собствените му признания, че я е поддал под натиск.

От преса на ВКС се разбира, че - както е по закон, ръководителят на Наказателна колегия Лада Паунова, е разпоедила преписката да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

"Излагат се твърдения (от Денков - б.р.), че на 03.04.2024 г. спрямо г-н Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията (съответно - Илияна Кирилова, Христо Кръстев и Антон Славчев - б.р. на Клуб Z).

Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка", пишат още от ВКС.

Ето и оригинала на съобщението на пресслужбата на ВКС:

Ръководителят на Наказателната колегия на ВКС разпореди преписката, образувана по сигнал на акад. Денков, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор

С разпореждане от 09.04.2024 г. на ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Преписка № ГП-11/2024 г., образувана по подаден на 08.04.2024 г. сигнал от министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, е предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.

Съобразно чл. 411а, ал. 2 от НПК ръководителят на Наказателната колегия  на ВКС е компетентен да се произнесе по въпроса за иницииране на разследване по реда на Особените правила или за изпращане на уведомлението на СГП за разглеждане по общия ред. Особените правила по Глава тридесет и първа „а“ от НПК са приложими, когато ръководителят на Наказателната колегия на ВКС е уведомен за наличие на законен повод за разследване срещу главния прокурор или срещу заместник на главния прокурор. По-нататък е необходимо да се установи наличието на две законово установени предпоставки: уведомлението да сочи наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник; уведомлението да съдържа данни за извършено престъпление, които да не са явно необосновани.

В мотивите на разпореждането са казва, че в писмото на акад. Денков от 08.04.2024 г. са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Излагат се твърдения, че на 03.04.2024 г. спрямо г-н Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на СГП и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията. Към писмото е приложение заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Съобразно уредената в чл. 411а, ал. 1 и ал. 2 от НПК компетентност, при наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник и когато не е налице изключението по чл. 411а, ал. 2 от НПК, ръководителят на Наказателната колегия на ВКС следва да изпрати преписката на назначения прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник. „Тези съображения, отнесени към Преписка № ГП-11/2024 г., дават основание да се направи извод, че не е налице хипотезата на чл. 411а, ал. 2 от НПК, доколкото е налице съобщение по чл. 209 от НПК, съдържащо твърдения за престъпно поведение и сигналът съдържа данни за участие на и. ф. главен прокурор, макар и наред с други лица“, се посочва в разпореждането. Затова преписката следва да бъде предадена за разглеждане по компетентност на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или заместник на главния прокурор.