Френският актьор Ален Делон, който е на 88 години и е тежко болен, е поставен под "засилено попечителство" в четвъртък от съд, предаде АФП, на която се позовава БТА.

На практика тази мярка "означава, че той вече няма пълна свобода да управлява имуществото си и да взима решения, а също така дава възможност да се управляват някои медицински въпроси, които го засягат", допълва източник, запознат със случая.

Определянето на такъв попечител означава, че назначеният от съда настойник управлява банковата сметка на защитеното лице и регулира разходите му, се казва в публикация на сайта service-public.fr, цитирана от АФП.

През януари на Делон, който страда от лимфом, беше назначен юридически представител "за медицинските му грижи". 

Тази мярка сега е "променена в засилено попечителство" след съдебно заседание, проведено в четвъртък следобед при закрити врата в Монтаржи, Централна Франция, твърди източник, близък до случая, цитиран от АФП.

"Прокуратурата се допита до квалифициран лекар за становище, който на свой ред го отнесе към съдия", което доведе до изслушване в рамките на гражданска процедура, съобщи съдебен източник.

От началото на януари трите деца на актьора водят война чрез медиите и съдилищата, като всяко от тях се кълне, че иска да защити филмовата легенда, чието здраве се влоши след инсулта през 2019 г.

Синовете му - Антони (59 г.) и Ален-Фабиан (29 г.), смятат, че баща им е манипулиран от тяхната сестра Анушка (33 г.). Те са на мнение, че тя крие здравословното състояние на Ален Делон и иска да го отведе в Швейцария.

Според братята тя планира да върне в Швейцария актьора, които има гражданство и там,  за да избегне плащането на големи данъци върху наследството след смъртта на Делон. 

Наскоро стана ясно, че Анушка Делон съди двамата си братя за нарушаване на личното пространство, след като беше разпространен запис на разговор между нея и баща й. Съдебният процес трябва да се проведе в Париж през април 2025 г.

В края на февруари в дома на френската кинозвезда беше извършен обиск от съда, при който бяха иззети 72 огнестрелни оръжия, незаконно притежавани, както и 3000 боеприпаса. 

Филмите "Под яркото слънце" (1960 г.), "Роко и неговите братя (1960 г.), "Гепардът" (1963 г.), "Басейнът" (1969 г.) превърнаха Ален Делон в световна звезда, отбелязва АФП.