Русия плащала на високопоставени евродепутати, за да повлияят на предстоящите европейски избори през юни, съобщи „Политико“.

Скандалът гръмна преди два дни. Той бързо получи името „Катаргейт“. Разкритията стават по-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент. Те ще се проведат във всички страни членки на ЕС между 6 и 9 юни.

Първо на 27 март правителството на Чехия санкционира уебсайта Voice of Europe („Гласът на Европа“, който обяви за част от проруска операция за влияние. Ден по-късно белгийският премиер Александер де Кро заяви пред Федералния парламент в Брюксел, че Русия е влязла в контакт с евродепутати и им е платила, за да разпространяват кремълската пропаганда. Той обаче не назова конкретни имена.

Знае се само, че разкритията са извършени съвместно от властите в Белгия и Чехия.

Прага наложи санкции и на украинския олигарх Виктор Медведчук, който е приближен на руския президент Владимир Путин, както и на лице на име Артьом Павлович Марчевски – предполагаем участник в операцията на Москва.

Медведчук ръководи от Русия операция на влияние на територията на Чехия, съобщиха властите в Прага.

Същевременно разследване провеждат и службите за сигурност в Полша, предаде Ройтерс. Те конфискували 48 500 евро и 36 000 долара. Разследването е част от трансгранична операция и се извърша в столицата Варшава и западния град Тихи.

Страницата на Voice of Europe в канала YouTube публикува редица разговори с евродепутати, предимно от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се срещу Зеления пакт и предричащи скорошно разпадане на ЕС, както и отправящи нападки срещу Украйна. Няма обаче намек, че тези хора са получавали пари.

В тази страница не фигурират български евродепутати, установи проверка на Клуб Z. В момента страната ни няма представители в крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) в Европейския парламент. В края на януари Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) огласи проучване, според което партия „Възраждане“ ще вкара поне трима евродепутати. Според прогнозата формацията, оглавявана от Костадин Костадинов, ще стане част именно от ИД.

Voice of Europe има своите корени в Нидерландия     пише местният вестник NRC. Свързан със сайта предприемач работил за крайно десния лидер Тиери Боде от Ниската земя през 2016 г. Целта била в Нидерландия да бъде организиран референдум, на който гласоподавателите да кажат „не“ на споразумение за политическо асоцииране между ЕС и Украйна.

Председателят на ЕП Роберта Мецола е запозната с твърденията, каза неин говорител, но не даде повече подробности.

„Русиягейт“ е третият скандал, разтърсил ЕП за малко повече от година.

Първо в края на 2022 г стана ясно, че евродепутати са били подкупвани от Катар, за да лобират в полза на емирството. Това стана в момента, в който там се провеждаше световното първенство хо футбол.

Преди два месеца пък латвийската евродепутатка Татяна Жденока бе уличена като руски агент. Разкритията станаха с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев.