Руският президент Владимир Путин няма непосредствени планове да се среща със семействата на жертвите на извършеното миналата седмица нападение срещу "Крокус сити хол" в Москва, при което бяха убити 143 души, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и БТА.

"Ако са необходими контакти с тях, ще ви информираме", отговори той на въпрос на журналисти.

Руският президент призна в понеделник, че нападението, което е най-смъртоносното за последните двадесет години в Русия, е извършено от "радикални ислямисти", но руските власти обвиниха украинските и западните тайни служби, че са го "улеснили". Москва така и не е уточнила как точно Киев и Западът са подпомогнали атентаторите. 

Единственото "доказателство" - атентаторите се опитали да се измъкнат през украинската граница - бе опровергано от приближения на Кремъл президент на Беларус Александър Лукашенко, който изтъкна, че нападателите са се опитали първо да преминат беларуско-руската граница. 

Отговорност за нападението пое джихадистката групировка "Ислямска държава". След атентата руският президент изчака до следващия ден, за да даде публично изявление, в което дори не спомена името на терористичната групировка.

По думите на Песков Путин не е посетил концертната зала, за да не "пречи на работата" на спасителите.

"Що се отнася до семействата и близките на жертвите, с тях беше организирана работа в много тесен контакт с всички заинтересовани служби и специалисти... Всичко това беше направено възможно най-бързо. Тази работа продължава", увери говорителят на Кремъл.

Вчера Путин пътува до Тверска област, северозападно от Москва, за да посети исторически музей и да се срещне със служители от сектора на културата. Днес той трябва да участва в среща, посветена на туризма.