Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", която да посочи кандидат за министър-председател.

Връчването на мандата ще стане днес (28 март) от 11.00 часа на „Дондуков“ 2. Това обявиха от пресцентъра на държавния глава.

От останалите парламентарно представени формации, извън управляващата "сглобка", само от „Възраждане” са дали предварителна заявка, че ще предложат кабинет, макар и сами да коментират, че не очакват той да бъде подкрепен.

"Заявките на "Има такъв народ" бяха, че ще върнат мандата неизпълнен."

Така пък зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България” Никола Минчев коментира в ефира на Нова тв новината за връчването на третата папка на ИТН.

„Доколкото си спомням, Тошко Йорданов каза,че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете, предполага се да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер.

След номинация за министър-председател има едноседмичен срок той да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев.

Според него все е още не късно за това изборите да на 9 юни.