Всяка година Столичната община приема програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост - като основен интерес от него най-често предизвиква опитите на общината да купи имоти от частни собственици.

Тази година за пръв път има предложения за закупуване на много имоти в цели три столични парка - "Гео Милев", "Езерото" и "Южен парк - III част", разкрива кмета Васил Терзиев в своя доклад за програмата.

Той ще се гледа тази седмица на редовното заседание на Столичния общински съвет, като Терзиев подчертава, че всички предложения са от районните кметове.

Както се отбеляза в доклада, в Южния парк - най-южната му част - има голямо количество имоти, възстановени на частни лица като реституция през 90-те години - общо 75, като Терзиев предлага изкупуването на 18 от тях. 

"През годините, собствениците нееднократно са искали решаване на проблема с възстановените им имоти, чрез замяна, отчуждаване или изкупуване от Столична община, както и чрез разрешаване на строителство върху тях, съобразено с парковата среда", пише още в доклада.

И докато подобно строителство е допускано многократно през 90-те и след това, в новия век за основен приоритет за градската среда се счита запазването на парка като такъв - поради което през годините имаше и редица скандали с подобни проекти в Борисовата градина.

ГЕРБ-СДС: Купуват се имоти като швейцарско сирене, повечето са собственост на две фирми

Очаквано опозицията на Терзиев в СОС - бившите властимащи в София от ГЕРБ-СДС - откриха проблеми в плановия доклад, и настояват за проверка на всички 75 частни имота в Южния парк.

Хората на Борисов в Съвета твърдят, че не е ясно как точно са избрани тези 18 от 75 имота - макар в доклада да е ясно посочено, че те са само на собственици, проявили желание да продават.

"Предложените за изкупуване 18 имота не образуват един или няколко нови общински терена, а свободно плуват сред множество други частни имоти. Така Столична община ще похарчи голяма сума от публичните пари, за да придобие имоти, върху които дори не може да изгради алея в парка, защото имотите не са свързани помежду си", твърдят от ГЕРБ.

И прилагат интересна схема на "Южен парк – III част“, на която в жълто са отбелязани всички частни имоти, а в червено - тези, които планира да изкупи общината.

"В момента Васил Терзиев предлага да купим 18 имота, разположени като дупки на швейцарско сирене върху голяма площ от частни имоти. Обществен смисъл  и полза за София в това предложение категорично няма и остават сериозни съмнения за „неслучаен“ подбор на имотите, които ще се купуват без конкретен критерий защо. Затова на заседанието на комисията по архитектура настоях незабавно предложението за 18 сделки да бъде оттеглено от кмета и екипа му. Реакция още няма“, обяви Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Ако обаче погледнем не странната диаграма на ГЕРБ върху карта от кадастъра, сякаш умишлено направена да изглежда повече като "швейцарско сирене",, а нанесем в същата карта червен цвят върху целите имоти от предложението на Терзиев (каквато е практиката в този тип карти), нещата не изглеждат точно така:

Терзиев: Предложенията са на районните кметове

В своя отговор във Фейсбук снощи кметът подчерта, че всички предложения идват от районните кметове - макар да пропуска фактът, че Южният парк е част от район "Триадица", чийто кмет е Димитър Божилов от ПП-ДБ.

"Заради наследството от управлението на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече, и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства", отговаря кмета на въпроса защо не се купуват повече и по-добре свързани имоти.

Терзиев подчертава, че внесеният доклад е "рамка за намерение" и че всяка покупка минава на отделно разглеждане в комисии и гласуване в СОС. И пита бившите управляващи какво те са направили по темата за възстановяване на парковете в София.

ГЕРБ с дуплика: Изкупуват се препродадени имоти, Терзиев или лъже, или е бил заблуден

В днешния ден от ГЕРБ-СДС излязоха с още информация. По техни данни 10 от 18-те имота са на двама собственици.

"Дали е напълно случайно, всеки може да преценява. На 5 от тези имоти строителната фирма „ИНТЕРМЕКС ИН“ ООД е съсобственик. Тя купува идеални части през 2020 г.“, написа Георги Георгиев във Фейсбук.

И цитира обяснението на Терзиев в доклада - че са включени само имоти, чиито собственици ги притежават по реституция и са в реализираната част на парка. Както и че са изключени 3 имота, които са придобити от трети лица чрез сделки или на публична продан.

"Следователно г-н Терзиев или не казва истината, или е бил заблуден. След среднощната пламенна защита на тези сделки, втората възможност категорично отпада. Питам г-н Терзиев какъв е принципът, по който 5 имота, на които съсобственик е строителна фирма, ще бъдат изкупени от общината, а други 3 сте ги изключили от списъка именно с мотива, че са били препродадени?“, пише Георгиев.

И отбелязва, че част от имотите са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради публични задължения. Тоест, ако все пак общината плати тези имоти на частната фирма, после може да ги изгуби.