ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична  България" са били готови с общ текст на коалиционно споразумение. Спор за министерските постове не е имало. Но изведнъж от ГЕРБ са се оттеглили от преговорния процес.

"Днес дойдоха от ГЕРБ и казаха: "Готови сме да оставим този състав (на Министерския съвет), но не можем сега да подпишем споразумението, ще го подпишем някога".

Това обявиха днес на (контра)брифинг лидерите на ПП-ДБ Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и премиерът в оставка Николай Денков.

Почти среднощното изявление дойде след това на преговорния екип на ГЕРБ, който обяви, че дава ултиматум на обединението до утре - 12 ч. - когато президентът Румен Радев ще връчи на кандидатката за премиер Мария Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Макар считано от този ден и час тя да има седем дни да върне мандата изпълнен, или не.

От партията на Бойко Борисов изтъкнаха като аргумент за буксуването на преговорите, че не били поставени в равностойно положение откъм министерски постове. Регулаторите и ролята на ДПС, в т.ч. при изборите в съдебната власт и антикорупционната комисия, нямали общо.

От ПП-ДБ обаче оспориха всичко казано от преговорния екип на Борисов само час по-рано.

"По време на преговорите поискаха министерства и сме готови да ги дадем, въпреки че преди 9 месеца се бяхме договорили само за премиерите", посочи Кирил Петков.

И изброи за кои министерства са се разбрали ГЕРБ да поеме (три от които вече са нейни, б.р.): Габриел - премиер и министър на външните работи, МВР, иновациите, екологията, образованието, културата.

Христо Иванов пък поиска първо прошка на днешния празник Сирни заговезни за това, което се случва сега, защото било излишно и можело да бъде избегнато. Имахме съвместна декларация, в която беше ясно какви са приоритетите - регулатори, съдебна реформа, сектор сигурност, върна той девет месеца назад. По думите му от тогава насам от ПП-ДБ не са спрели да настояват за конкретизация.

"На 20 февруари заявихме, че на този етап трябва да се поемат конкретни ангажименти. Колегите обявиха свой документ и когато започнахме преговорите, имахме един лаптоп, един екран и започнахме да пишем на чисто. И заедно, да подчертая, изработихме един документ. Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под въпрос", посочи той. - "Всичко вървеше много добре, готови сме да публикуваме този документ и не разбирам защо трябва да се подлага под съмнение."

"Надяваме се утре, има технолигично време, той да бъде подписан. Документът е в много голяма степен на завършеност.  Бяхме готови да останем днес да говорим по него, нямаше никаква причина да сме тук сега", допълни Иванов.

"Ще е победа за всички да видим кандидатура на ДПС с високи професионални качества"

По думите на Иванов страните са се разбрали по отношение на запълваните от НС органи "да участват номинации на различни партии, има го заложено като механизъм". "И всяка от страните да има право на вето. Без да слагаме ограничение. Ние избираме индивиди, не избираме партиййни комисари."

Това е по повод настояването на ГЕРБ само ДПС да има "право" да налага свои хора.

"Ще е победа за всички да видим кандидатура на ДПС с високи професионални качества - но да се стигне до това, мисля че те трябва да бъдат поствени в конкуренция с останалите парламентарни сили. И стигнахме до текст, койтои е безспорен", допълни съпредседателят на ДБ.

С което на практика посочи, че препъни камъкът е именно в тези назначения.

"Спор по състава на МС няма, те са готови даже да има ротация само на премиерите, но се оказа, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. Има спор дали и кога да се подпише споразумението. Може да се окаже фалшива криза, може да се оаже и реална" - заяви и Асен Василев.

"Днес дойдоха от ГЕРБ и казаха: "Готови сме да оставим този състав (на Министерския съвет), но не можем сега да подпишем споразумението, ще го подпишем някога" - заяви и Денков в този дух.

И припомни, че и сегашният състав на МС е обсъждан с ГЕРБ и одобрен оот нея и кабинетът не е само на ПП-ДБ. Както и че първоначалната договорка включваше (което е факт) ротация само на премиерите.

Върнете се, нищо не е загубено

Всички лидери на обединението днес призоваха ГЕРБ, и в частност Борисов, да се върнат на масата на преговорите и да не връщат още утре мандата.

"Крайният срой се определя от онституцията, а не от това кой какво е казал. Имаме ги тези 7 дни. Ако (Габриел) го върне, значи те са се отказали от съставянето на правителство и реформи" - заяви Денков.

"Искам да призова Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация, защото той взима решенията: Не разбрах каква е причината тази вечер да забуксува на финалната права", посочи и Атанасов и допълни, че се обръщал към него, защото знаел, че се интересува от общественото мнение и социологията, която не показва промяна в съотношението на силите при нови избори, нито, че гражданите искат такива.

"Нищо не е загубено. Утре Мария Габриел ще вземе мандата, имаме 7 дни. Призовавам г-н Борисов и Мария Габриел да довършим споразумението и да продължим управлението, за да не вкарвамне държвата в криза - и хората не искат, и партиите не искат. Да продължим реформите" - каза и Петков.