БСП няма да участва в друга управленска конфигурация в този парламент. Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

"Вие ясно се позиционирахте като опозиция. Как преценявате остатъчния политически ресурс на парламента да сформира устойчиво правителство? Ако се стигне до трети мандат, готови ли сте да предложите формула или решението е в нови предсрочни парламентанри избори?", попита в началото Радев.

Нинова отговори, че позицията на БСП е ясна и категорична и времето е доказало, че тя е правилна.

"Това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. Правителството беше създадено порочно, предаде надеждите и очакванията на стотици хиляди хора. Вместо да се борят с мафията, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха. Шенген по въздух и вода е унизително за България, поставя ни като второстепена държава. Еврозоната се отдалечава, инфлацията не е намалена. Девет месеца посветиха единствено на разпределяне на постове и позиции", каза Нинова.

И допълни, че има демографска катастрофа, скъпо здравеопазване, лошо образование, ниски доходи, а "монополи, картели се чувстват безнаказани"

"Пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма. Качеството на законите е под всякаква критика. Ако това продължи още девет месеца, това означава още по-голяма несигурност. Единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система. Предсрочни избори са изход от тази ситуация. Няма да участваме в друга конфигурация", заяви Нинова.

"Има такъв народ": Най-добре да се отиде на предсрочни избори

В този парламент, според нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

"Да следим преговорите между сегашните несглобкаджийски партньори е силно казано, защото те се провеждат зад някакви затворени врати, журналистите са долу на жълтите павета. Така че ние няма как и да ги следим. Това не са открити и честни преговори, както се заявява от "Продължаваме промяната". Това е някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да бъдат независими. Когато две политически сили си ги разделят, това директно означава, че те са подчинени на тези политически сили, и хората, които бъдат сложени там, ще вардят политиците, които са ги избрали. Така че, следим гнусотията, която се случва, не следим самите преговори, тъй като ние така или иначе не сме в тях", коментира Йорданов. 

Този парламент беше изчерпан в момента на съставянето на правителството по този начин - между две политически формации с подкрепа на трета, които излъгаха избирателите си. Самото зачеване на това управление беше порочно и още тогава парламентът изчерпа съдържанието си, смята депутатът от ИТН. По думите му резултатът сме видели девет месеца по-късно – няма закон, който да не е променен четири или пет пъти, едни "изключително вредни промени в Конституцията". "Част от промените бяха направени просто защото сте Вие. Те не разсъждават за стойността на президентската институция, а разсъждават с хора – къде е мой човек, къде не е", каза Йорданов. Според него това е доста късогледо, защото в един момент "политическата въртележка" се сменя и тогава хора, приели мракобесни закони, могат да получат същото от собствените си закони. Но за това трябва някаква политическа мисъл, която липсва, добави Йорданов.

В този парламент, според нас, няма никакъв смисъл и най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България, отбеляза Йорданов. Той добави, че са заявявали, че за тях правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. И партиите си носят отговорността за експертите, които са представили, като това експертно правителство наистина трябва да има програма по сектори и разписана, включително като стъпки във времето. А не общи приказки – ще се борим с корупцията , ще правим съдебна реформа, не знаейки как, добави Йорданов.

Но тази формула би могла да се реализира в един следващ парламент, посочи председателят на ПГ на ИТН. Според него трябва да минем през избори, защото най-малкото политическите партии, които са в момента в парламента, ще имат друга тежест. ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други политически партии също. Така тежестта на самите партии ще е различна и ако има разум в партиите, може да се върви в тази посока, смята той.