Операцията "Червеи" е част от пъзела - тя не е цялата информация. Това каза ген. Атанас Атанасов тази сутрин при Люба Кулезич по Нова тв. По отношение на протестиращите е имало комплекс от мероприятия и информацията е там, където е и източената от масивите на МВР чрез "Червеи".

"В София във всяко РПУ има т. нар. отдели НТЛ - научно-техническа лаборатория. Криминалисти, експерти – най-малко по 4 в районно. Всички тези хора ежедневно са били изпращани да филмират всички участници. 

Тази огромна продукция къде е? Девет РПУ по 4 човека – да се установят дисковете, филмите, снимките къде са", попита Атанасов.

Той каза, че така описаният огромен масив от информация е също под контрола на сарайско-библиотекарската групировка, където и да е той.

На настоятелните въпроси на водещата коя е тази групировка, той поясни, че тя е наследникът на "Мултигруп", но многократно се е разраснала заради трикратното участие във властта на политическото ѝ представителство. "Това политическо представителство е ДПС, а отзад са сараите с обучени много хора, с голям бизнес, които управляват обръчите от фирми, които печелят тлъстите обществени поръчки - каза той. - Цялата тази групировка скелетът й е свързан с Ахмед Доган." 

"Имаше публично-частно партньорство между марионетното правителство на Орешарски и сарайско-библиотекарската групировка. Тя е имплантирала чрез това правителство хора в службите за сигурност", поясни депутатът от РБ.

Според него икономическата част на групировката са сараите – Доган и хората, с които продължава да управлява "Мултигруп" след убийството на Илия Павлов (той бе застрелян на 7 март 2003 г., б.р.), плюс много млади хора, непознати на никого, които управляват много сериозен бизнес.

Относно "библиотекарската" част той отказа да назове имена и се наложи водещата да изрежда хора, свързани или защитаващи в момента докторат в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ): Цветлин Йовчев, Димитър Казаков, Маргарита Попова, Цвета Маркова, Владимир Писанчев.

"Хората, които са отговорни за "Червеи" и за това публично-частно партньорство като механизъм за управление, са там – в Бибилиотекарския.  Тези хора, които изредихте, са публично известните, които са били във властта и сега са в Библиотекарския", потвърди Атанасов.

Той каза, че в България вече има две мащабни информационни системи - едната на държавата, а другата - на този, който държи ключа от библиотеката.

На въпрос защо новата коалиция не може да се справи със статуквото, той отговори, че има много неразкъсани връзки и няма смела кадрова реформа, но обеща около Гергьовден "да се почистят оборите".

Реформаторът обаче отбеляза, че виждал "сериозна промна в поведението на министър-председателя". Той го обясни с веруюто на Бойко Борисов, че лош мир е за предпочитане пред добра война и че премиерът явно не желаел откриване на нови фронтове.

Атанасов наблегна, че Борисов е дал заден ход за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, а "това са хората, чрез които ДПС узурпира службите за сигурност и г-н Борисов знае това".

По повод воденото досъдебно производство по "Червеи" Атанасов каза, че има притеснения от поредната активност на българската прокуратура, в която той няма доверие.

Тази активност му напомняла за  Костинброд и КТБ, когато се е намесила прокуратурата и никаква истина не е излязла наяве.