Митичният механизъм за взимане на решения в т.нар. некоалиция или сглобка по отношение на номинациите в регулаторните и контролни органи, все пак се обсъжда. И предвижда - гражданските сдружения да подават имена на депутати, които да внасят кандидатурите.

Това научи Клуб Z от представители на управляващото мнозинство.

Партньорите ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС обаче са се разбрали да не бързат с номинациите, въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в деня преди старта на новата парламентарна сесия, заяви, че първата работа на (не)коалицията след коледно-новогодишната ваканция ще е да започнат с именно с органите с изтекли мандати, които се попълват от Народното събрание.

По информация на Клуб Z обаче процесът се бави по настояване на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, защото искал да изчака провеждането на конгреса на партията си, на който трябва да бъде избрано ново ръководство.

Както е известно, Пеевски бе единствен претендент за председателския пост, но почетният председател на Движението Ахмед Доган изведнъж се обяви "за" съпредседателство съвместно с депутата Джевдет Чакъров, което мнозина разтълкуваха като дърпане на юздите на иначе "феномена" и "хиперактивния" Пеевски (по Доган).

Все пак в "сглобката" обсъждат обещания (на думи) прозрачен процес по номинации. И той включва неправителственият сектор да подава имена към парламентарната Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, като те после биват припознавани от народни представители, които формално ги внасят като кандидати за дадените постове.

Въпреки това обаче, и въпреки заявките на Борисов, че "ще търсим най-добрите професионалисти, обществено доказани, чисти, независимо кой ги предлага", както и резолюцията на Националния съвет на "Да, България", с която от партията отчетоха политическите назначения като грешка, сега се очаква спорната Комисия за защита на конкуренцията да бъде оглавена от ярката политическа фигура Росен Желязков (ГЕРБ).

Желязков в момента е председател на Народното събрание, но се очаква през март, с ротацията в Министерския съвет, да "отстъпи" поста на съпредседателя на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Спрягано за член на КЗК е и името на депутата от ПП Мирослав Иванов, с когото Лена Бориславова живее на семейни начала. 

В момента КЗК, около която от вчера отново се шуми заради готвено също спорно решение за "Булсатком", е оглавявана от майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова. 

"Искаме да предложим нов модел за това какви хора влизат в тези регулатори. Вместо да бъдат партийни функционери или роднини на наши депутати, искаме това да бъдат утвърдени експерти, които имат високи професионални качества и които се ползват с високо обществено доверие, изразявали са своите обществени позиции, така че да има по-широк консенсус в обществото, че именно тези хора заслужават да бъдат в регулаторите", пък са думи на дясната ръка на съпресдедателя на ПП Кирил Петков - Бориславова, пред БНР от януари.

Към момента има 16 регулаторни, контролни и др. органи с изтекли мандати, като подменени трябва да бъдат около 80 души. 

Мнозинството обаче в спешен порядък излъчи само двама конституционни съдии, както е известно - сред тях и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и неизменен депутат на партията от 2009-а насам.