По искане на Софийска градска прокуратура Софийски градски съд издаде европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.   

Това съобщават от държавното обвинение днес. Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България, посочват от СГП. 

Клуб Z припомня, че първият случай, който датира от далечната 2011-а, касае взривяването на склад на фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев - "Емко" в село Долни дол. Вторият случай пък касае продукция на "Емко", складирана от ВМЗ "Сопот" в склад до село Иганово и е от 2015-а. Тогава взривен е и склад на държавния завод. В добавка през същата година в сградата на бившия Институт по специална техника в София възникна пожар, при който изгарят доказателства по делото за взривовете в Иганово. Последният взрив е на склад на "Арсенал" край Мъглиж през 2020 г. 

При всички случаи липсват жертви или пострадали.

Прокуратурата се активизира едва през 2021-а, досъдебните производства по тези случаи бяха обединени. Основната й хипотеза бе, че взривовете са умишлени, с цел да се ограничи износът на оръжейната компания "Емко".

Имената на заподозрените руски агенти съвпадат с тези на двамата руснаци, обвинени от британските власти задочно през 2018 г. за опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал. Гебрев също бе жертва на опит за отравяне през 2015 г., предполага се с вещество близо до новичок, или новичок.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. Установено е, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия. (Тоест "Емко" на Гебрев).

За да даде съгласие за издаване на европейски заповеди за арест, СГС е констатирал, че са събрани множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми, посочват от обвинението. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: "Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици". САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

Наскоро изданието The Insider с участието на Der Spiegel, обявиха че руските шпиопни, които са виновни за взрива във военен склад в с. Ловни дол през 2011 г., са се издигнали в администрацията на президента Владимир Путин, припомня "Сега".