Защо "Продължаваме промяната - Демократична България" и най-вече "Демократична България" подкрепя избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия? Отговорът на този въпрос, най-актуалният в българската политика през последните дни, бе даден от правосъдния министър Атанас Славов и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От изказвания на двамата стана ясно, че Атанасова ще подкрепи промените в Конституцията, когато те се гледат от Конституционния съд. Тези промени в Конституцията, най-вече в частта за съдебната реформа, са най-важната кауза на "Демократична България" години наред.

Тези промени бяха атакувани в Конституционния съд от президента и опозицията. В Конституционния съд съдиите са 12 и 1 глас е от особена важност, когато се вземат решения.

"Появиха се тези, че ако г-жа Атанасова бъде избрана, тя трябвало да си направи отвод по делото за Конституцията, което вече е в Конституционния съд. Аз не съм съгласен с тази теза, няма такова изискване.
Много е важно конституционните промени, както бяха приети, да бъдат защитени и от самия КС. Така че не очаквам г-жа Атанасова да си прави отвод. Не трябва г-жа Атанасова да се лишава от участие от това може би най-важното дело на годината. Не съм съгласен да си направи отвод по това дело".

Това каза Славов в медийно изявление.

"За да възстановим демокрацията се налага да се тръгне по пътя на изоставяне на острото противопоставяне. Стигнахме до един ръб, наложи се много неща да преоценяваме.

Всички ние трябваше да изоставим определен стил на правене на политика. И тяхната позиция (на ГЕРБ и ДПС – б.р.) еволюира. Те (промените в Конституцията – б.р.) са нещо, за които ние сме работили през всичките тези години. Ние продължаваме да работим в името на тези стандарти. В центъра на нашите усилия винаги са били тези стандарти и тези цели.

Ние сме в течение на опит да предоговорим начина, по който се упражнява властта в България, включително чрез промените в Конституционния съд.

Дали ще успеем, дали ще доведем това до удовлетворяващ резултат, който да оправдае компромисите, които правим, е нещо, което аз не знам. Може да се провалим. И тогава ще платим много тежка цена със сигурност.

Имаше отказ на ГЕРБ и ДПС да водят разговори за промени в Конституцията и прокуратурата. Това също се промени. Те показаха, че са готови на разговор.

Десислава Атанасова каза "аз разбирам залога". Вярвам, че като опитен политик тя разбира залога."

Това каза Христо Иванов в изказването си по време на дебатите при избора на Атанасова.

Самата Атанасова също декларира, че няма да си направи отвод по делото за промените в Конституцията.

Когато се коментира изборът на конституционните съдии от парламентарната квота и това кой какво е успял да получи не трябва да се пропуска и един друг факт. Атанасова е издигната от ГЕРБ. А ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, включително на последните местни избори.

Атанасова е категорично подкрепяна от ДПС, която е трета политическа сила според последните местни избори.

"Продължаваме промяната - Демократична България" са на четвърто място според резултатите от местния вот

С други думи - при избора на членове на конституционния съд от парламентарната квота четвъртата политическа сила получи толкова, колкото получиха първата и третата заедно. И двете страни изпратиха по една своя номинация в съда - Атанасова (издигната от ГЕРБ с подкрепа от ДПС) и Борислав Белазелков (издигнат от "Продължаваме промяната – Демократична България").