На 73 години си отиде писателят Христо Карастоянов съобщиха негови близки пред БНР.

Той си е отишъл внезапно в съня си вчера следобед, месец преди да навърши 74 години. Поклонението ще е утре от 15:00, на гробищния парк в Ямбол. Това съобщи пред БТА председателят на местното Дружество на писателите – поетът Тенко Тенев. 

От дебюта си през 1981 г. с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, Христо Карастоянов е автор на 30 книги - с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал "Култура" - за романа "Послепис", Международна литературна награда "Алеко", Наградата на СБП за документалистика, "Златен ланец" за разказ на годината, приза „Чудомир” за хумористичен разказ, и др.

Произведенията му са преведени на английски, немски, руски, турски и полски език. През 2023 г. издава и последната си книга - "Петият вагон и други истории".

Освен един от най-четените съвременни български писатели, Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. "Народен другар", драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и редактор на множество млади български автори.

Има афинитет към исторически личности - Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Георги Шейтанов, а романът му "Една и съща нощ" (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието.

Романът е основа и за постановката на Иван Добчев "Гео", играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът "Следвай ме" на режисьора Дочо Боджаков.

Освен великолепен писател, Христо беше страхотен човек и верен приятел. Имаше силно развито чувство за справедливост, която защитаваше с присъщата си ирония. Беше отворен към света и беше верен на думите. Клуб Z, чийто автор беше Христо, изказва съболезнования на близките му!