Ирландските власти са освободиха кораба "Верила", който преди месец беше задържан с 300 кг кокаин на борда му. Това съобщиха от Параходство БМФ, което е собственик на плавателния съд.

След като властите в Ирландия разрешиха отплаването му, той е напуснал пристанището днес следобед с нов екипаж, съобщава БНТ. От компанията не пожелаха да съобщят в каква посока се е отправил.

Корабът “Верила” беше задържан на 19 декември, а на борда бяха намерени около 300 килограма кокаин, чиято стойност се оценява на около 30 милиона евро. Екипажът от 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста само двама души – втория механик Камен Петков, на 35 години, и рулевия Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици.

"Това не е нито първият, нито последният случай в световното корабоплаване, където е използван кораб на дадена компания от криминални елементи, които за радост са задържани и се надявам да получат своите присъди", коментира Кирил Домусчиев, корабособственик, цитиран от БНТ.

Кокаинът е бил разпределен в отделни пакети, поставени във водонепроницаеми торби, а между пакетите е имало спасителни житетки, които да осигурят задържането на повърхността, както и GPS маяк.

Първото заседание по делото срещу нашите моряци беше на 9 януари, но ирландските власти не дадоха подробности за него.

"Ние ще водим и наши дела срещу тях за нанесените първо морални и след това финансови щети. С освобождаването на кораба е видно, че компанията няма никаква вина, тъй като, ако компанията имаше вина, този кораб щеше да бъде конфискуван", каза още Домусчиев (всъщост е съвсем нормално корабът да бъде освободен след края на съответните експертизи - защото той повече едва ли е нужен на разследващите, както и едва ли е заподозрян за извършител - б.р. на Клуб Z)

От Параходство Български морски флот заявиха, че по казуса “Верила” ще бъде направена и вътрешна проверка.

"Екипажите се качват със свидетелство за съдимост, но ние не можем да знаем дали някой има желание да извършва криминални прояви, дали не е контактуван от криминални организации и са му предложени някакви големи пари, за да направи някаква такава щуротия. И това няма как да го проверим при 1500-1600 работещи на ротационен принцип екипажи", обясни още Кирил Домусчиев.

Останалите членове на екипажа на “Верила” бяха освободени от властите в Ирландия. Моряците се завърнаха в България в първите дни на януари, след като бяха заменени от новия екипаж.

По-притеснителна е ситуацията с кораба "Руен", заловен от сомалийските пирати в Червено море.

"Искат откуп и се водят разговори. Знаем къде е корабът. За съжаление военните фрегати не посмяха да се намесят заради риска за човешките животи, което най-вероятно е правилно. В момента сме оставили всичко в ръцете на преговарящите. Има такъв сформиран екип", разясни Домусчиев.

Корабите на Параходството, които минават през рисковата зона, винаги ползват въоръжена охрана.

"Руен" трябваше да качи на другия ден въоръжена охрана. Просто го деляха 12 часа. Зоната, в която го плениха - никога в историята ѝ не е пленяван кораб. Просто е прекалено отдалечено от Сомалия", смята Кирил Домусчиев.

Параходство БМФ е в контакт с пленените български моряци. Те са добре и са здрави, но отказа повече подробности, заради преговорите със сомалийските пирати.