Китай обяви санкции срещу пет американски компании, свързани с отбранителната индустрия, в отговор на доставките на въоръжение от САЩ за Тайван и на американските санкции срещу китайски компании и лица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Компаниите, засегнати от китайските санкции, са BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions.

По силата на санкциите ще бъдат замразени активите на компаниите в Китай и ще бъде забранено на китайски организации и лица да сключват сделки с тях, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Китай, публикувано онлайн.

В съобщението се казва, че действията на САЩ нанасят вреда на суверенитета на Китай и на интересите му в сферата на сигурността, подкопават мира и стабилността в зоната на Тайванския пролив и нарушават интересите на китайски компании и лица.

"Китайското правителство остава непоколебимо в решителността ни да опазим националния суверенитет, сигурност и териториална цялост и да защитим законните права и интереси на китайските компании и граждани", заявява китайското външно министерство.

Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която трябва да премине под контрола на Пекин в някакъв момент в бъдеще.