В хода на преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се решава към момента, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Не очакваме промяна в тази позиция. Защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия.

Така премиерът Николай Денков коментира преговорите относно т.нар. политическо споразумение с Виена, съгласно което тя се съгласява да пусне България и Румъния в Шенген по море и въздух.

"Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас", обясни министър-председателят.

Българският министър-председател заяви в четвъртък, че Австрия се е ангажирала да продължи преговорите за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство без граници по суша.

Той допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство ие еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея. 

"От гледна точна на изпълнението на бюджета и план-сметката за 2024 г., ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната", заяви Денков.

Председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов призова за оптимизъм.

"Най-ценното е падането на сухопътните граници, което ни остава и ние няма да се откажем. Използването на Шенгенската информационна система означава доверие към България. Страната ни изглежда по различен начин в момента заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно", вметна Борисов.

По време на срещата в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев коментира и бюджета за догодина. Той съобщи, че според предварителните данни дефицитът ще е по-нисък от очакваното - 2,5%, а не 3%.

"Това опровергава всички черни сценарии, които се чуваха - за това, че държавата ще фалира”, каза Василев. "Инфлацията в България е внос, тя идва по линия на храни и енергоизточници. Очакваме до юни-юли 2024 г. да сме покрили и този критерии за инфлацията. Парламентът прие ключови закони. Последното нещо, което остава по изпълнение на критериите, е свързано с новия закон за БНБ. Той е изготвен, приет е от МС и влиза за галсуване в НС. Изготвен е от БНБ и е консултиран с ЕК и ЕЦБ", добави финансовият министър.

Той коментира и темата "Шенген".

"Това, че се отвори вратата за Шенген, е добра новина. Пълният ефект за българската икономика обаче няма да бъде постигнат, докато не се отвори и сухопътната граница. България ще преследва тази цел твърдо и упорито, тъй като това е реален ръст за икономиката ни, облекчение за всички български и европейски фирми".

Мълчанието на Австрия

Според Букурещ Румъния и България постепенно ще се присъединят към Шенгенската система, а граничният контрол за въздушния и морския трафик ще бъде премахнат още през март. Правителствата в Букурещ и София обявиха, че са постигнали "политическо споразумение", съгласно което България и Румъния ще прилагат достиженията на правото от Шенген на своите въздушни и морски граници от март 2024 г.

Виена само заяви, че в момента преговорите продължават. Сдържаното поведение на австрийските власти е продиктувано най-вече заради атаките от страна на крайната „Партия на свободата“. Харалд Вилимски, шеф на делегацията на радикалната партия в Европейския парламент, определи споразумението между Румъния, България и Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство на двете страни като "погрешно и несигурно".

"Това, което се продава на хората като "постепенно присъединяване към Шенген", не е нищо повече от още едно отваряне на вратата за неограничена нелегална миграция към Австрия и следователно явен риск за сигурността на нашата страна", коментира споразумението Вилимски.

Според Вилимски това решение ще доведе до още по-голяма загуба на контрол и ще предостави допълнителни възможности на трафикантите и нелегалните мигранти да си проправят път към Австрия.

Виена: "Партията на свободата" разпространява "неистини"

"Партията на свободата“ за пореден път разпространява неистини по темата за Шенген. Отварянето на сухопътните граници на Шенген ще се осъществи само когато се гарантира надеждна защита на външните граници.

Това обяви генералният секретар на консерваторите Кристиан Щокер. 

"Тъжно е, че „Партията на свободата“ се противопоставя на успешното намаляване на броя на търсещите убежище и на промяната на европейското законодателство в областта на убежището само с неистини", продължи Щокер. "Защото, както вероятно всички, с изключение на г-н Вилимски, са забелязали, контрабандните маршрути към Австрия не са по въздух, а през сухопътните граници, които все още се контролират".

Австрийските условия за "Шенген въздух" са увеличаване на мисията на „Фронтекс“ в България и пари от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници. Министерството на вътрешните работи във Виена каза още, че Австрия призовава също така да се засилят проверките по сухопътните граници и Румъния и България да поемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.

Петра Байер, говорител по външната политика на австрийските социалдемократи, определи споразумението между Австрия, Румъния и България за прилагане на Шенгенското споразумение по въздух и море от март като "максимално облекчение за мениджърите".

"Медицинските сестри, които пътуват до Австрия от Румъния и България, не идват със самолет, а по суша. Спешно трябва да улесним особено тези важни квалифицирани работници - в техен интерес и в интерес на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия", каза Байер.

Тя подчерта също, че правителството не държи сметка за нуждите и проблемите на австрийците, иначе нямаше да поддържа огромните пречки за болногледачите.

"Шенгенски въздух" - да, "Шенген по земя" - не

В началото на декември министърът на вътрешните работи Герхард Карнер предложи да бъдат премахнати шенгенските граници за въздушния трафик с България и Румъния в замяна на по-строг граничен контрол. "Шенген-въздух" означава, че в бъдеще пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят за Европа през международните терминали; паспортите ще бъдат проверявани от авиокомпаниите на изхода, както обикновено. В четвъртък австрийското министерство на вътрешните работи подчерта, че в момента не се водят преговори за присъединяване към "Шенгенското пространство" изцяло и следователно няма краен срок.

Споразумението за отварянето поне частично на Шенген беше постигнато на 23 декември между вътрешните министерства във Виена, София и Букурещ, след което беше обсъдено по дипломатически път, на ниво външни министерства и представителства на ЕС, за да може да бъде юридически включено в решенията на Комитета на постоянните представители (COREPER), допълни румънското вътрешно министерство. Според него преговорите за пълноправно членство в Шенген трябва да продължат "с пълна скорост" през следващата година, като се имат предвид исканията на Австрия за засилена защита на външните граници и регламент Дъблин III.

В съобщението си за медиите вътрешното министерство в Букурещ благодари на Европейската комисия и испанското председателство на Съвета на ЕС, както и на вътрешните министерства във Виена и София за "конструктивните разговори", които в крайна сметка направиха възможно постигането на това споразумение. Румънското външно министерство допълни, според официалната агенция Agerpres, че споразумението е било постигнато на 23 декември на ниво външни министерства на Австрия, Румъния и България. На 26 и 27 декември по дипломатически път са проведени обсъждания между трите министерства на вътрешните работи, трите министерства на външните работи и представителствата на трите държави към ЕС в Брюксел. Тези обсъждания са били съсредоточени върху проектите за това как политическото споразумение може да бъде юридически включено в решение на Съвета. "Обсъжданията по този въпрос ще продължат на 28 декември", се казва в съобщението.