Двама депутати от опозицията в Сърбия - Янко Веселинович и Желко Веселинович - се присъединиха към гладната стачка на Мариника Тепич, заместник-председателка на Партията за свобода и справедливост, съобщи белградската агенция "Бета".

Тепич започна гладна стачка на 18 декември, след парламентарните и местни избори в Сърбия. Тя продължава протестите пред Републиканската избирателна комисия, настоявайки за анулиране на изборните резултати. Други две народни представителки - Йелена Милошевич и Даниела Груич - се присъединиха към гладната стачка вчера.

Според сръбската опозиция, президентът Вучич е манипулира изборите. На вота на 17 декември неговата коалиция "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" спечели с 46.7% от гласовете, докато опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" има 23.7% според неокончателните резултати.

"Партията на свобода и справедливостта" информира, че Тепич получава интравенозни вливания, тъй като здравето ѝ е в опасност. Въпреки това тя остава решена да продължи борбата си до анулиране на изборите за кмет на Белград. Тепич обвинява Сръбската прогресивна партия и президента Александър Вучич в "брутална кражба" на вота.

"Партията на свободата и справедливостта" зове всички граждани да се присъединят към протеста пред Републиканската изборна комисия в Белград на 23 и 24 декември в 18:00 ч., за да изразят недоволството си и да подчертаят, че волята на сръбските граждани трябва да бъде уважена, а изборната кражба е недопустима.