От години журналистите в Унгария преживяват трудни времена, като са очерняни като агенти на чужди сили. Нов закон сега застрашава последните независими журналисти още повече, обещавайки да опази "суверенитета" на страната.

Текстът на новия закон започва със своеобразен конспиративен разказ:

„Суверенитетът на Унгария е подложен на атака. Чуждестранни организации искат да утвърдят собствените си интереси в Унгария.“

Някои медии също се контролират от чуждестранни организации, както заяви министър-председателят Виктор Орбан в интервю преди няколко дни.

"Не е честно да се използват чужди пари, за да се влияе на политическите решения на хората, очевидно в интерес на организациите, които са ги поръчали", каза Орбан. "Надяваме се, че този закон ще сложи край на това."

Основа за клеветнически кампании

Този нов закон се нарича "Закон за защита на суверенитета" и може да има последици за независимите медии. Според закона нов орган ще може да разследва лица и организации, които оказват влияние върху обществения дебат в страната.

Това включва и журналистите, казва медийният изследовател от Будапеща Агнес Урбан:

"Важно е да се знае, че този орган може да използва и разузнавателна информация за защита на суверенитета. Следователно той ще пише доклади за отделни лица и организации".

Но не е ясно дали те ще имат правни последици, казва Урбан.

"Затова смятам, че тези доклади ще послужат като основа за клеветнически кампании. Целите ще бъдат етикетирани като измамници, чуждестранни агенти, доларови левичари, доларови медии - което пропагандните медии са правили и в миналото."

Независимите медии заемат 20 процента от пазара

Под пропагандни медии Агнес Урбан разбира по-голямата част от медиите в Унгария. Много от тях са собственост на предприемачи, които са тясно свързани с правителството. Някои от програмите се финансират от рекламни кампании, провеждани от държавните органи, т.е. косвено с парите на данъкоплатците. Урбан изчислява, че независимите медии съставляват около 20 % от пазара.

Андраш Щумпф работи за една такава независима медия - онлайн портала Válasz Online. Той също смята, че новата служба има за цел преди всичко да предостави предполагаеми доказателства за обвиненията, които вече циркулират в публичното пространство: че независимите журналисти действат в полза на чужди сили.

"Винаги изглежда много добре, когато имаш официален документ, лист с печат и в него официално се посочва, че някой работи за правителства или сили в Унгария", казва Щумпф. "И тази власт ще има такива печати. И това ще изглежда много официално."

Загриженост относно широката свобода на действие на органите

Заедно с група независими журналисти Щумпф е подписал публично писмо. В него те призовават промените в закона да бъдат отменени преди създаването на новия орган през февруари.

Той е особено обезпокоен от това, че законът е формулиран толкова неясно, което ще даде на новия орган много възможности за маневриране. Не е ясно какви точно последици би могло да има едно разследване от страна на новия орган:

"Когато четем този закон, не знаем какво означава той. Органите могат да го интерпретират, както си решат."

"По-трудно е да се намерят информатори"

За Урбан премиерът Орбан вече е постигнал една цел: критичните журналисти са разтревожени. Ако законът бъде приет, работата им може да стане още по-трудна.

"Ще стане по-трудно да се намират информатори, особено по обвинения в корупция срещу правителството, или да се провеждат предварителни интервюта. Защото хората ще се страхуват да влязат в контакт с журналистите", предупреждава Урбан.

Тя също така се опасява, че клеветническите кампании срещу журналисти в крайна сметка могат да доведат до физически посегателства.

В същото време в Полша новата власт се опита да върне независимостта на медиите, като Туск обяви, че това е сред приоритетите му. Седмица след смяната на властта в Полша парламентът прие резолюция, целяща да възстанови безпристрастността на обществените медии, в която се посочва например, че през последните осем години обществените радио- и телевизионни оператори и информационната агенция PAP са се превърнали в партийни медии при тогавашното национално-консервативно правителство на PiS. Те "очевидно са изпълнявали пропагандни задачи". Министерството на държавното участие, което участва в радио- и телевизионните оператори чрез органите на собственост, сега трябва да предприеме коригиращи действия.