От днес антибиотиците може да бъдат изписвани и на хартиени рецепти. В днешния брой на "Държавен вестник" са обнародвани промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Срокът, до който антибиотиците ще могат да се изписват и на хартиена рецепта от всички медицински специалисти, е 1 април 2024 г. Изискването за електронно изписване на медикаменти за лечение на диабет, което е валидно от 16 октомври тази година, остава в сила.

Рецептите с режим за еднократно отпускане на лекарства имат валидност 30 дни от датата на издаването им, а рецептите с режим за многократно отпускане имат валидност до шест месеца от датата на издаването им и съдържат означение на броя на отпусканията, се предвижда още в наредбата. Издадените до влизане в сила на наредбата хартиени рецепти се изпълняват по досегашния ред.

Електронна рецепта не се изисква за антибиотични капки за очи, антибиотични кремове, съставки (ампули) за лекарства, които се приготвят в аптека и др., съобщиха от Министерството на здравеопазването в началото на ноември.

Изискването за електронни рецепти за изписване на антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет влезе в сила на 16 октомври тази година. Нормативната промяна провокира реакции от страна на съсловните организации на лекарите, на лекарите по дентална медицина и на фармацевтите.  След обсъждания между заинтересованите страни се реши да се направят промени, които да разрешат на работещите в центрове за спешна медицинска помощ да могат да изписват и хартиени рецепти в срок до 1 март 2024 г. Последваха нови обсъждания, включително и среща с премиера акад. Николай Денков, на която се реши, че възможността да се изписват антибиотици и на хартиени рецепти ще се запази за всички медицински специалисти в срок до 1 април 2024 г.

Електронни рецепти може да се изписват от всички медицински специалисти, имащи право да изписват рецепти, и през мобилното приложение.