Ремонта на ремонта на Конституцията, който утре ударно ще гледат депутатите от ресорната парламентарна комисия, вече е на сайта на Народното събрание, като видимо има някои промени спрямо предложеното и вече гласувано. Едно от основните неща обаче е, че нов ВСС и нов главен прокурор ще имаме едва след поне десет месеца, т.е. начело на съдебната система остават тези магистрати с изтеклия мандат, както и бързо преориентиралия се към новото мнозинство Борислав Сарафов като изпълняващ функциите главен прокурор.

Един от най-редактираните текстове е този, касаещ служебния кабинет и фигурата на служебния премиер. Видимо, новата тройна коалиция (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС) не се е отказала от една част от спорните си текстове по отношение на служебното правителство. Като възможни кандидати за министър-председател на служебен кабинет остават председателят на Народното събрание и управителят на БНБ. Премахнат поне е председателят на Конституционния съд, добавени са председателя на ВКС, както и председателя или негов заместник на Сметната палата и омбудсмана. Президентът няма да разпуска НС. Само ще насрочва нови избори, като животът на служебния кабинет ще е два месеца. А кой ще е служебен премиер, държавният глава ще консултира с парламентарните групи.

Поне е отпаднала спорната възможност, ако президентът не назначи в 7-дневен срок Министерски съвет, предложен от определения служебен премиер, кабинетът да се избира от същия този отиващ си парламент.

Яснота няма все още по това какво ще се случи, ако всички гореизброени потенциални министър-председатели откажат.

Но пък е записано изрично, че временните правителства имат основната задача да организират изборите, а ограниченията в дейността им могат да бъдат предвидени в закон.

Остава опцията за двойно гражданство за депутатите - също спорен текст. За такъв "може да бъде избран и български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните 18 месеца в страната" - гласи новото предложение. От поправките на поправките излиза и че министри може да имат двойно гражданство, като няма нужда да отговарят на условието да са живели в страната през периода, посочен за депутатите.

Орязан е текстът, който предвиждаше санитарен минимум за честност и прозрачност в избора на регулаторни и контролни органи. Но пък е записано, че "решенията за избор се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон" (т.е. със 160 гласа) - като тук текстът е доста по-категоричен от предходния.

На главния прокурор се дава да ръководи Върховна прокуратура и да "утвърждава общи методически правила", подлежащи на обжалване пред ВАС.

Очаквано, след критиките, оставена е и възможността председателите на ВАС и ВКС да се назначават и освобождават с президентски указ след решение на Висшия съдебен съвет. Мандатите им ще са 7-годишни без право на повторно избиране. Остава и възможността държавният глава да откаже да подпише указа. Но новост е, че се предвижда, ако го направи, то след седем дни решението на колегията да влиза в сила.

Сходни са чисто новите текстове и по отношение на главния прокурор. Ще се предлага от Висшия прокурорски съвет (тук вече е "висш", беше само "прокурорски"), мандатът му ще е 5 години, няма да има право на преизбиране, ще се назначава с указ на президента. Номинацията му може да се предлага от трима от членовете на съвета или от правосъдния министър. Отказ на президента също може да има - по гореописаните правила за съдиите.

Висшият съдебен съвет се състои от 15 членове и включва председателя на ВКС и този на ВАС, които са негови членове по право, осем членове, избирани пряко от съдиите от различните нива на съдилищата, и петима членове, избирани от Народното събрание с 2/3 мнозинство. Тук промени няма.

Промени няма и при прокурорския съвет - 6 души политическа квота срещу 4-ма професионална, като единият от четиримата по право е обвинител номер едно. Изискуемото мнозинство за избора в НС пак е квалифицирано.

Мандатите на изборните членове и в двата съвета е 4 г. - без право на преизбиране веднага след това.

Този път от "тройната коалиция" са записали, че членовете от политическата квота трябва да са партийно неутрални.

Вместо сегашниия "Пленум", двата съвета ще имат "Общо събрание", което ще се занимава с общи неща като бюджета, становища и др., но не и кадрови.

Отпаднали са определяните като мракобесни текстове на ГЕРБ за инспектората към съдебната власт, който трябваше да играе ролята на допълнителна съдебна инстанция, да се меси в дела, предлага уволнения и пр.

И на финала - мнозинството е записало в преходните и заключителни разпоредби, че в срок от шест месеца от пприемането на промените в Конституцията  трябва да се приемат законите, свързани с тези промени. А членовете на новообособените съдийски и прокурорски съвет - три месеца след приемането на въпросните закони. Или общо десет месеца, в които ВСС и Сарафов ще управляват властта в системата.