"До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме за влизане в Шенген. Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният подход са преговорите. Ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението ни към техните фирми. България е много последователна в подхода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме преговорите, за да намерим най-доброто решение."

Това коментира премиерът Николай Денков в поредния формат, в който отговаря на живо във Фейсбук на въпроси на граждани, по темата за последното предложение под условие на Австрия за допускането на България в Шенген.

Ниското доверие към кабинета

"Правителството работи в изключително враждебна среда. Не само партиите, които не подкрепят, но и част от тези, които подкрепят правителството, решиха, че могат да си пишат актик. Това не помага особено, но аз го приемам спокойно."

Така Денков отговори на въпрос за ниското доверие, измервано в социологическите изследвания, към кабинета.

Според него като се махнат медийните изяви, правителството среща подкрепа от хората. Непрекъснато виждал хора, които казвали: "Моля ви, не се отказвайте, разчитаме на вас".

Обясни как на среща с новоизбраните кметове било изрично подчертано, че те са много доволни от начина, по който работят с правителството. Същото било и в част от туристическия бизнес. 

Оставката си дава все така на 6 март

"На 6 март си подавам оставката, тогава изтичат деветте месеца. Така че ще е 6 март със сигурност", потвърди Денков.

Разследването на полицейското насилие

Попитан за полицейското насилие на протеста срещу ръководството на БФС, премиерът отговори, че е имал по въпроса няколко разговора с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Моето отношение към него ще зависи от това дали той ще успее да доведе докрай това разследване. МВР трябва да пази гражданите, да се гордее с това, а не те да се страхуват, че могат да ги набият. това е ясен критерий МВР за кого работи и аз искам да видя отговора", каза той.

Калин Стоянов го уверил, че се работи по случаите и му дал данни и числа.

Може ли някой да се намеси в скандала с БФС?

"Краткият отговор е никой", каза премиерът.

"Ако държавата се намеси в управлението на някоя от федерацииите, резултатът е, че отборите и федерацията ще бъдат изхвърлени от международните органазации и състезания. Затова е сега министър Илиев е така предпазлив. Изпратих писма до УЕФА и ФИФА, в които им обърнах внимание каква е ситуацията тук. Чакам отговор от ФИФА, която единствена може да реагира, дали ще се намеси по някакъв начин, да прати наблюдатели", обясни той. Така поне щяло поне да има знак, че тези, които организират конгреса, няма да могат да си правят каквото искат.

Конституционните промени

Денков се изказа оптимистично за приемането на конституционните промени.

"Спорове ще има, но ние се движим в правилната посока, следвайки управленската, законодателната програма. Същото очаквам и за конституцията. Има политическа воля да се вземат правилните решения по отношение на правосъдната реформа", каза само той.

Медицинските хеликоптери

Тук отговорът е лесен, реагира Денков на въпрос кога пристига първият медицински хеликоптер. Той съобщи, че днес заминава техническият екип, който да тества мошините. Първият хеликоптер се чака около 15 януари 2024 г., вторият през юни.

Причините за лошите резултати на PISA

"Трябва да променим целта на обучението - децата да прилагат знанията си така, че да са им от полза. Не да научават дати и факти, а да знаят как да ги използват за анализ на текст и да могат да защитят теза", каза той на въпрос за лошите резултатите на българските ученици от PISA.

"Не успяваме да вкараме в обучението уменията как да анализираме", смята премиерът, който в предишно правителство беше министър на образованието.

Даде пример за добри постижения като дигиталната раница, СТЕМ, ръстът на възнагражденията.

Какво трябва да се промени в образованието още?

"Няма нужда от нова реформа, има нужда да променим целта на образованието. Стандарт за качество - още не е създаден, това е 7-8 години след приемането на закона. Работим сега по него. Въпросът е какъв е този стандарт за качество - дали мери колко компютри има в училището или колко учениците могат да използват знанията си, за да могат да се справят с живота. В тази реформа трябва да достигнем естествения завършек.

Изисква е време, но ако не насочим усилията си към целта - децата да могат, няма да постигнем нещо. Един от основните въпроси е как изпитваме децата. Все още отдаваме голяма тежест на възпроизвеждането на факти", смята още той.

На въпрос какво се случва с обещаните и очаквани реформи в образованието, здравеопазването и социалната сфера, премиерът отговори:

"Когато стане дума за реформи, става дума за промяна. Когато поискаш промени, много трудно получаваш подкрепа, политическа и обществена." И даде за пример своя не добър опит като образователен министър.

Първите конкурси по новата наредба за директори на училища ще бъдат след Нова година. Първо - пилотно, между 50 и 100 директори, за да се види как работи и след това ще действаме по-широко, уточни той на следващ въпрос.

Пътната безопасност - броячи и тестове

"Броячите помагат на хората. Ще говоря с регионалния министър да се придвижи въпросът да се увеличи броя им. Пробите излизат все по-бързо, вече за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици максимално да стане. Закупуването на оборудването отнема време. След няколко месеца, в началото на 2024 г. може би ще се съкратят сроковете. От 1,2 млрд. от бюджета на АПИ са насочени към Северна България", посочи Денков. 

За кръвните тестове за алкохол и наркотици премиерът коментира, че пробите вече са започнали да излизат по-бързо. 

"Целта е това да става за две-три седмици. Но закупуването на оборудването изисква няколко месеца заради обществените поръчки. Очакваме го след Нова година", обясни той.

Раздут ли е имотният пазар?

Денков обясни, че на събитие на 6 декември (когато се празнува и Денят на банкера-бел. ред.) и той, и Централваната банка обърнали внимание на банките, че тяхна грижа трябва да са правилата, лихвите. Банките трябва да бъдат активна страна в охлаждането на имотния пазар. Правителството може да вдигне заплатите. да влияе върху доходите, но от друга страна трябва да дава знаците на другите институциите, че трябва да внимават с имотния пазар, смята премиерът.