Ваня Григорова, кандидатка на левицата за кмет на София, спечели признание дори от опонентите си за добрата кампания, която направи. След като загуби балотажа обаче, нейното поведение силно се промени в недобра посока.

Григорова обвини опонентите си в манипулации на вота. И даде пример с активното мероприятие, организирано с помощта на ДАНС и ЦИК, заради което машиннното гласуване отпадна на първия тур. Григорова намеси в това и "Продължаваме промяната - Демократична България", срещу чийто кандидат Васил Терзиев тя се изправи на балотажа.

Фактите са обаче, че ПП-ДБ бе единствената формация, която протестира срещу случилото се. Докато то бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП - основната партия, която подкрепя Григорова.

"Правиха протест срещу себе си", коментира тя, очевидно имайки предвид, че "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепя настоящото правителство, заедно с ГЕРБ.

Тя обвини опонентите си на втория тур, че са публикували резултати един час преди края на изборния ден. Според тези резултати тя губела с 13-14%, което е демотивирало нейни избиратели да гласуват.

"Имаше пряка намеса в изборите. Те са платени от някого. Когато ви кажат мачът вече е свирен, вие ще се демотивирате. Разликата е малко над процент", каза Григорова.

След което падна на много ниско ниво в коментарите си, помолена да обясни своя публикация във Фейсбук, която предизвика много коментари сред потребителите на социалната мрежа - основно заради грубия език и нападките към избирателите на другия кандидат:

"Либералният л*йномет. Именно л*йномет", потвърди написаното на живо в ефир тя.

Попитана какво означава думата, Григорова отговори:

"Вие знаете какво означава това. Да публикуват различни неверни, фалшиви новини в сайтове.  Когато хвърляш л*йна - ти си л*йномет. Ако не искаш да си л*йномет - спираш да хвърляш л*йна.

Тя била разгневена от публикации, че носи скъпи бижута и че си е купила имот на съмнително ниска цена.

"Тези избори ние ги спечелихме. Никой не ме слагаше в сметките въобще. Очевидно е, че има значителен ръст на избирателите, които подкрепиха нашите тези. На втори тур има двойно увеличение на гласовете за нас.

Длъжни сме да отразим всички сигнали, които получихме. Когато има фотофниш, всеки глас е важен. Ей сега е времето да гледаме ВАР".

Това каза тя, по повод оспорването на изборните резултати, което подготвят от нейния щаб.

Ваня Григорова обясни, че има няколко десетки празни протоколи, подписани от всички членове на комисията. Според нея това позволява впоследствие те да бъдат попълнени. Според нея качените на сайта на ЦИК протоколи могат да се манипулират.

"Видеонаблюдението не попречи на манипулациите", изтъкна Григорова.

На въпроса защо печели в ромските махали и то в секции, в които на първи тур, повечето гласове са били за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян, тя отговори, че е правила кампания навсякъде -  и в кв. "Христо Ботев, "обикалях калните улици на Факултета". Не можа да обясни обаче как на първия тур в тези махали е спечелил Хекимян.

Попитана за русофилските партии, които застанаха зад кандидатурата ѝ - вкючително и формацията на Николай Малинов, който е награден с орден от Владимир Путин и е разследван за шпионаж, тя реагира така:

"Е, какво като е награден? Това не съм аз, Путин не ме е наградил мен. Сътрудничество има в рамките на коалицията. Аз съм непартиен кандидат.

Повече би трябвало да ни притеснява, че един човек ще бъде внесен на кметското място, след като е дал няколко милиона да си го осигури. Моето минало беше разчепкано детайлно. Нали няма да ме карате да държа дрегер на г-н Сидеров"?

Според нея Терзиев е спечелил и с пасивната подкрепа от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е призовававал да не се гласува.