Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков сезира премиера Николай Денков за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври 2023 г. Става въпрос за хиляди нови регистрации в над 340 населени места, "гарнирани" със заявления за гласуване на съответния нов адрес.

Това съобщават от МРРБ.

Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към МРРБ е извършила анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите. Заключенията от него са били предоставени на регионалния министър в понеделник, Андрей Цеков веднага е информирал министър-председателя за резултатите. В писмо до Денков, регионалният министър информира, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата - такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Докладът на ГРАО е установил необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в редица малки населени места.

В рамките на процеса по подготовка на избирателните списъци е констатирано, че в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.

"Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване", посочват от рергионалното министерство.

Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156.

В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132.

В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560.

В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482.

"Предвид малкото оставащо време до местните избори, регионалният министър сигнализира министър-председателя за констатираната тенденция, както и за законовите разпоредби, според които от правомощията на областните управители е последваща проверка по обстоятелствата", посочват от МРРБ.