Двама души бяха убити, а трети бе ранен при престрелка в печално известния брюкселски квартал "Моленбек". Жертвите са шведи. Пострадалият е шофьор на такси.

Убитите били облечени с фланелки на шведския национален отбор. Те са се готвили да отидат на прекратения при 1:1 на полувремето мач Белгия - Швеция, квалификация за Европейското догодина. Той започна на ст. "Крал Бодуен".

Главната версия на полицията е ислямистка следа, съобщи в началото полицията, цитирана от в. „Льо Соар“. Сайтове разпространиха видеоклип, пуснат от стрелеца. В тях той твърди, че принадлежи към "Ислямска държава" (ИД) и е на мисия, за да отмъсти заради мюсюлманите. Назовава се като Абдесалем ал Гилани и допълва, че е убил трима шведи.

Засега полицията не може да потвърди, че точно той е извършителят на атаката.

Според очевидци нападателят крещял: "Аллах акбар!" ("Аллах е велик!")

По-късно властите заявиха, че разглеждат случая като тероризъм.

Предполагаемият стрелец се издирва. Той е бил облечен с оранжево яке и е носил бяла каска. Нападателят слязъл от скутер и стрелял няколко пъти. Няколко души побягнали и се скрили в близък вход на жилищна сграда. Стрелецът ги подгонил и стрелял наново няколко пъти по тях.

Няколко часа след стрелбата белгийският премиер Александър де Кро потвърди, че двамата убити са шведи. Заради стрелбата мачът между Белгия и Швеция бе прекратен на почивката при резултат 1:1. Това стана, след като шведите заявиха, че не желаят да играят повече след убийството на сънародниците им. Те са научили на почивката.

Властите обаче дълго време не позволяваха публиката да напуска брюкселския стадион "Крал Бодуен". 35 000 зрители бяха принудени да останат на трибуните. Около полунощ полицията ги евакуира сектор по сектор. Първоначално излизаха хората от трибуните в т.нар. централен сектор. Групата от шведски фенове получи полицейски ескорт.

Нападателят е избягал и се издирва. Белгийските власти вдигнаха нивото на терористична заплаха на максималната четвърта степен.

Белгийски медии идентифицира нападателя като Абдесалем Л., 45-годишен мъж от тунизийски произход. Рано сутринта на 17 октомври полицията започна да извършва обиски в брюкселския квартал "Скаарбек", където живеел арабинът.

Атаката става в момент на повишено напрежение, предизвикано от терористичното нападение на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ срещу Израел.

Същевременно нападателят споменал във видеоклипа народността на жертвите си. Ислямски екстремисти в последно време отправиха серия от заплахи срещу Швеция заради зачестили случаи на изгаряне на Корана в страната.

Квартал "Моленбек" е известен като люпилня на ислямисти. Там са отраснали терористите, които окървавиха Париж преди осем години – през ноември 2015 г. Тогава при няколко взрива загинаха 130 души.

Мачът

Още преди мача Белгия си беше осигурила предсрочно участие на еврофиналите догодина в Германия. Двубоят можеше да е много важен за шведите, но те загубиха шанс без игра, тъй като по-рано тимът на Австрия надви Азербайджан с 1:0 и стана недостижима на 2-ото място в групата.

Виктор Дьокереш откри резултата за шведите след четвърт час игра, а в 31-ата минута Ромелу Лукаку от дузпа изравни. След което мачът беше прекратен.