Деветимата от прокурорската колегия на ВСС щат-не щат ще трябва да се занимаят с въпроса да назначат върховната съдийка Даниела Талева за прокурор адхок.

Както е известно, тове е крайната стъпка, за да се "завърти" чисто новият механизъм за разследване на главния прокурор (или някой от заместниците му). А пръв обект на разследването - по малко странен начин - се озове не главният, а зам. главният от тогава Борислав Сарафов. Това, че в момента стана главен, вероятно е съвпадение и няма нищо общо с размотаването на кадровиците от ВСС месеци наред.

Какво всъщност стана

Както е известно, темата се оказа, че се радва на огромен интерес - веднага след обнародването на закона, само през юни постъпиха общо 15 сигнала срещу Иван Гешев и Борислав Сарафов. А първото разследване срещу Сарафов, за което в момента става въпрос, е по сигнал на.. началник кабинета на Гешев, който го написал след прословутата пресконференция на шефа си със скъсването на оставката.

Най-общо стъпките са следните: със системата за случайно разпределение се избира сред списък от съдии (с ранг "върховен"), които са дали съгласие, един. Точно него Прокурорската колегия на ВСС назначава за прокурор адхок във Върховна касационна прокуратура. И той провежда разследването.

В закона точно така пише "назначава" - не се оставя вариант за преценка на самите членове (които, както казахме, в момента са 9-има - заради едно незапълнено място от парламента, и уволнението на Иван Гешев).

Но не би... 

Въпреки че получиха своевременно уведомление от зам.- председателя на Върховния касационен съд (и съответно ресорен отговорник по темата с прокурора адхок) Лада Паунова, кадровиците от Прокурорската колегия включиха видимо на "първа планинска" скорост... Даже на задна. Всъщност подобни "игри с часовника" сме гледали многократно през годините и те определено не вдигат имиджа и доверието в Съвета.

До днес те два пъти стопираха задействането на механизма, като двата пъти беше... с различни мотиви.

Отделен въпрос е, че Народното събрение, в което очевидно виждаме кои сега "колят и бесят", по неизвестни - поне за публиката - причини после пипна чисто новия закон. И измени случайния подбор, който за обикновени дела ще е един, а за адхок прокурора - друг. Наложи се политиците да удрят задна и казаха, че изборът на Даниела Талева си остава факт.

Тогава обаче кадровиците на ул. "Екзарх Йосиф" показаха силата си 

Първия път - на първото си заседание след избора на Талева, се позоваха на факта, че Гешев е пратил на Конституционния съд почти всички законови промени. Заседанието им бе на не съвсем близката дата 12 юли. Изтъкна се фактът, че според Административнопроцесуалния кодекс - има ли допуснато за разглеждане от КС искане, административният орган - който и да е той - спира процедурата.

Отделно от това Огнян Дамянов се поразсърди: как законодателят не им дал роля за каквато и да било преценка на кандидата (който да разследва главния).

Втори път - на 19 юли, прокурорите в съвета отново се събраха. И "опять двойка"... 

Този път се сетиха за друг мотив - макар новият механизъм да касае по принцип разследване на "главния прокурор и неговите заместници“, в конкретния текст от ЗСВ, където се урежда компетеността с назначаването на новия адхок прокурор, пише...

"(чл. 30, ал. 5 т. 21) прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор".

 Т. е., тук зам. главният липсва.

Така в края на юли, и съответно - в началото на ваканцията си, кадровиците пратиха на парламента да си поправи закона.

Към днешна дата това вече е факт - с излизането на промените в Държавен вестник в петък.

Съвсем отделна тема е - ако чисто хипотетично си представим, че някой е "от лошите", всичките тези маньоври, извършвани публично, дали не биха му дали време да покрие следите си. Тук въобще не става въпрос за и.ф. главния прокурор, а по принцип.

Със сигурност, ако лоши има, те вече трябва да треперят след сряда. Пет месеца и нещо след старта на процедурата Прокурорската колегия на ВСС е включила следната точка в дневния си ред:

1. Проект на решение относно уведомление от заместникпредседателя и ръководител на Наказателна колегия на Върховния касационен съд за назначаване на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура на Даниела Георгиева Талева – съдия в Софийския градски съд, определена по реда на чл. 112, ал. 6 от ЗСВ да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор /отложена с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 27/19.07.2023 г., т. 20/.

Освен, ако не са ни намислили нещо друго...