Приблизително два пъти повече българи в сегашната международна обстановка биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и ЕС, отколкото са тези, които биха избрали съюз с Русия.

Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение, представено от Институт Отворено общество – София.

Близо 45% от анкетираните заявяват, че България трябва да е в съюз със страните от НАТО и ЕС в случай на ново разделение в Европа подобно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 22% от запитаните. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се защитават националните интереси. Доста голям е обаче процентът на анкетираните, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса. Те са близо 30%.

Спрямо 2022 година има увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6% – от 39% през юни м. г. до 45% през юли 2023 г. Делът на привържениците на Русия и Беларус намалява, но незначително – с 1% от 23% през миналата година до 22% през тази година.

56 на сто от жителите на София подкрепят съюз с НАТО и ЕС.

Най-ниско е одобрението - 30 на сто, сред хората с основно образование. При тях е и най-големият процент от анкетирани без мнение - 42 на сто.

По партии - 79 на сто от привържениците на ПП-ДБ са за такъв съюз, 5 на сто са за съюз с Русия. При подкрепящите ГЕРБ отговорите са съответно - 67 на сто на 12 на сто. 

При ДПС одобрението за съюз с НАТО и ЕС е доста по-ниско - 42 на сто, вероятно заради по-високия дял на отговорите "не знам." За близост с Русия са 11 на сто.

При симпатизантите на БСП съотношението за НАТО-ЕС спрямо съюз с Москва е обърнато - 22 на сто срещу 55 на сто.

17 на сто от хората на "Възраждане" подкрепят съюз с НАТО и ЕС, а половината - 50 на сто, са за близки връзки с Русия. 

Данните са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 9-17 юли 2023 година по метода на пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота по признаците пол и възраст. Проведени са 1003 ефективни интервюта. Максималната стохастична грешка при 95% гаранционна вероятност и при 50-процентен дял е ±3,1%.

Изследването е проведено на терен от агенция „Тренд“ по поръчка на "Отворено общество" с подкрепата на Фонд "Активни граждани"- България. Средствата за Фонд "Активни граждани" са предоставени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021. Изказаните мнения са на авторите и не отразяват непременно мнението на Оператора на Фонд Активни граждани или на Финансовия механизъм на ЕИП.