Царево се възстановява след потопа. В града ще бъде поставен временен метален мост по пътя за Ахтопол. Аварийните екипи прочистват и възстановяват повредените от пороя пътни отсечки в общината. Пътят от Синеморец към Ахтопол е отворен и блокираните в Синеморец и Резово могат да се завръщат към вътрешността на страната.

Бавно започна възстановяването и в къмпингите "Арапя", "Нестинарка" и на селата Лозенец, Кости и Фазаново. Десетки доброволци се включиха в почистването на съсипаните райони.

Община Царево призова ползването на моста до къмпинг "Нестинарка" да става с особено внимание - по един автомобил. След като част от моста пропадна вчера, участъкът беше ремонтиран, за да бъде отворен единственият обходен път.

Четири са жертвите на поройните дъждове в Царево. Открити са телата на съдията от районния съд Мария Москова и нейната дъщеря д-р Даниела Йорданова, както и на двама мъже.

Властите наредиха източване на язовирите Потурнашки и Хаджи Яне край Лозенец, за да се направи ремонт на язовирните стени.

В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди. Все още има разрушени пътища. Образувано е досъдебно производство за бедствието.

Кметът на Царево: Спасихме много човешки животи

Община Царево откри дарителска кампания за възстановяване на пострадалите от бедствието.

"Царево се възстановява с изключителни темпове. Считам, че спасихме много човешки животи и щабът продължава да работи", обяви кметът на града Георги Лапчев.

Той съобщи пред "Нова телевизия", че експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста.

"Армията и военните инженери ще помогнат с експертиза за мостовите съоръжения. На крайбрежната алея имаме напълно откъснато такова, ще се опитаме да го премостим, за да имаме достъп до квартал „Василико”, допълни градоначалникът. "Токът е пуснат към всички населени места", каза още Лапчев.

Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи кметът на Царево. Въпреки че няма нови сигнали за изчезнали хора, издирвателните дейности продължават и днес. Според него няма опасност от екологична катастрофа, но всеки един евентуален сигнал ще бъде проверен.

Лапчев коментира и въпроса били ли са включени системите за ранно оповестяване при бедствие. По думите му те са били активирани четири пъти, и то още при силния дъжд, преди да има наличие на приливна вълна.