Съвместното звено, което Борислав Сарафов учреди между Върховната касационна прокуратура и МВР за борба с наркопрестъпленията и трафика на мигранти, дава резултати.

Това бе съобщено днес на съвместен брифинг на ВКП, ГДБОП и ГД "Национална полиция" след първите 25 дни работа на звеното.

Както е известно, и.ф. главният прокурор постави тези две цели на междуведомствената структура. Но при съвещание в МС след убийството на Алексей Петров и зачестилите случаи на домашна агресия, премиерът Николай Денков дори каза, че правомощията на звеното ще бъдат дописани - например с "високата корупция" и престъпления срещу личността.

Това обаче - по думите днес на Илиян Рангелов от ВКП, все още не се е случило.

Числа и статистически успехи

Днес от МВР се похвалиха, че за 25 дни - от първи август нататък, са провели цели 401 специализирани операции по линия на наркоразпространението. Задържани за трафик, държане, разпространение и пр. са 612 лица, а разкритите нарколаборатории и площи за отглеждане били 21. Образувани са и 479 досъдебни производства.

Димитър Кангалджиев - зам.-директор на ГДБОП, даде като пример за голям удар разбитата нарколаборатория в с. Врани кон (община Омуртаг, обл. Търговище), като установената група е действала на териториите освен на Търговище и на областите Разград и Бургас. Интересно е, че сред работещите са задържани двама нидерландски граждани, от Ниската земя е бил и 57-годишният обвиняем като организатор -  той финансирал лабораторията и осигурявал хора с необходимите познания.

"Досега такава лаборатория, с такъв капацитет и такъв вид техника не е задържана. На седмица тя е обработвала около 1000 л прекурсор, който после да бъде преработван в метамфетамин.

Само реакторът е 1300 л, има високотехнологична инсталация за ваакуумен синтез, и пр.", разказа зам.-шефът на ГДБОП.

И ако от задържания прекурсор 1 л се котира в рамките на 2000 лв, след изработката на метамфетамин килограм от него 9000 – 11 000 евро у нас. В Западна Европа и близки страни е от 12 000 – 13 500, обясни Кангалджиев.

Ангел Папалезов - шеф на "Криминална полиция" в ГДНП обяви, че са проведени 502 специализирани операции срещу трафика на мигранти, задържани са почти 3700 превозвани. Най-често хората идват от Афганистан, Сирия, Мароко и Пакистан, което е 95% от всичките "бежанци".

Лицата, които са задържани за трафикантстване, пък са 406, а образуваните производства - 220.

"Има голямо предлагане на групи, които трябва да бъдат превозвани в страната ни. Ангажирани са, както лица от криминалния континегнт у нас, така и хора от чужбина, на които им се предлага този "бизнес" в затворени групи на Фейсбук или Телеграм - да превозят група вътре в страната или до границата със Сърбия или Румъния."

Според полицейския шеф, въпреки високото предлагане в момента на пазара, цените не спадат - 3000 - 5000 евро е таксата за един "бежанец", като тя е за цялостна услуга "от-до" през цялата територия на България и се разхвърля между няколко участници - шофьори, организатори, собственици на квартири и пр.

"Това е подпомогнато от несъвършенствата в нашия НК, за което са предложени отдавна промени в тези наказателин състави – завишаване на наказанията, доказване на имотната облага, която целят трафикантите и отнемане на МПС, с което се осъществява този незаконен трафик, или присъждане на неговата равностойност, когато не е собственост на дееца", каза Ангел Папалезов от ГДНП.

По повод "гастрольорите" в този тип престъпност, любопитно е, че 32% се вършат от граждани на ЕС, а 68 % - от граждани на трети страни, които са получили хуманитарен статут и са ангажирани от каналджиите. Спрямо тях се предпримат мерки да им се отнеме статутът и разрешителното за престой в ЕС.

Само за август са установени 107 чужди граждани, ангажирани в каналджийство - наети от други лица.

Илиян Рангелов изчете, че между 1 и 29 август са внесени общо 206 обвинителни акта, споразумения и предложения за преобразуване на вината в глоба, свързани с наркотици

Срещу трафиканти на хора са внесени 209 досъдебни производства. Той обаче призна, че споразуменията все още преобладават (всеизвестен проблем при този тип престъпления е, че службите, които работят "на терен", се оплакват, че извършителят се споразумява с прокуратурата или получава глоба и утре пак е на улицата, за да продължи "бизнеса" си, - бел. ред на Клуб Z).

Постановени и влезли в сила съдебни актове са почти колкото и внесените от прокуратурата, а наказаните лица дори са повече, тъй като някъде става въпрос за групи.

Иначе от ГДНП има и голям брой недопуснати граждани на зелена граница - от Турция, затова и статистиките сочат - малко парадоксално - че мигрантите, които се ловят във вътрешността, са повече от тези в граничните райони.

Освен "международното положение" в Сирия, Турция, Афганистан, през юни, юли и август атмосферните условия подпомагат по-лесното придвижване и по-добро укриване в гористите местности, каза още Папалезов.