Лидерите на Япония, САЩ и Южна Корея публикуваха днес съвместно изявление след тристранната си среща на върха в резиденцията Кемп Дейвид край Вашингтон, в което осъждат "опасното и агресивно поведение" на Китай в регионалните води. Според японски официални лица това е първият случай, в който трите държави споменават поименно Китай в съвместно изявление на лидерите, предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън, южнокорейският му колега Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида определят действията на Китай в Южнокитайско море като "опасни и агресивни", като това е най-острият език, използван досега в тяхно общо изявление, отбелязва Ройтерс.

"Ние, лидерите на Япония, Република Корея и САЩ, се събрахме в Кемп Дейвид, за да дадем началото на нова ера на тристранното ни партньорство", се казва в окончателния вариант на текста, разпространен от южнокорейската агенция Йонхап. 

"Споделяме общи опасения от действия, които са несъвместими с основания на правила международен ред и подкопават мира и просперитета в региона", пише още в документа.

Тримата лидери обвиняват Китай в "незаконни претенции" в Южнокитайско море и категорично се противопоставят на "всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индо-тихоокеанския регион".

"Освен това отново потвърждаваме ангажимента си за пълна денуклеаризация на Корейската народнодемократична република (КНДР) съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и призоваваме КНДР да се откаже от ядрените си програми и програмите си за балистични ракети", допълват Байдън, Юн и Кишида.

Тримата лидери заявяват, че са единни в подкрепата си за Украйна. "Потвърждаваме ангажимента си да подкрепим Украйна в борбата срещу непровокираната и брутална агресивна война на Русия, която разклати основите на международния ред", пишат те.

Япония, САЩ и Южна Корея ще разширят сътрудничеството си и отвъд Индо-тихоокеанския регион, като в случай  на "заплахи" бързо ще влизат в контакт, за да водят консултации, допълва агенция Киодо. 

Китай започна военноморски учения край Тайван

Китайските военни започнаха учения около Тайван и заявиха, че това е „сериозно предупреждение“ към сепаратистките сили. Действието е очакван от мнозина отговор, който е израз на раздразнението на Пекин от посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източното командване на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), в чиято оперативна зона влиза и Тайван, посочи в кратко съобщение, че е започнало около острова комбинирани военноморски и военновъздушни патрули за проверка на бойната готовност.

Допълва се, че ВМС и ВВС провеждат и учения, по време на които се тренира подобряване на стиковката между самолети и кораби и установяване на контрол, за да се „провери действителната боеспособност“ на силите.

„Това е сериозно предупреждение към тайванските сепаратистки сили, съглашателстващи с външни сили с цел провокация“, заявиха китайските военни.

Лай, който е фаворитът за спечелването на президентските избори в Тайван през януари, вчера се завърна от САЩ, където официално направи само транзитни спирки по пътя си на отиване и на връщане от Парагвай, въпреки че по време на престоя си в Щатите произнесе речи.

Тайванското министерство на отбраната осъжда категорично китайските военни учения край острова. Оттам добавиха, че ще дадат адекватен отговор с изпращане на сили и че притежават необходимите способности, решимост и увереност за гарантиране на националната сигурност, предаде Ройтерс.

„Започването на военните учения в този момент не само не помага за мира и стабилността в Тайванския проток, но и показва ясно милитаристкото мислене (на Китай)“, посочи министерство.

То съобщи, че от началото на деня са били засечени 42 китайски военни самолета и осем кораба, които участват във военните учения край острова, предаде Ройтерс. 

Общо 26 китайски военни самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток, която отделя Тайван от континенталната част на Китай, допълва ведомството.