Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Средните вълни са морално остарял и технически овехтял способ за излъчване. Те са отхвърлени и забравени в Европа по ред причини."

Това заяви днес пред парламентарната комисия за култура и медии директорът на БНР Радослав Янкулов. Той беше поканен на заседание на комисията, за да обясни защо националното радио е спряло в началото на годината предаватели на средни вълни в Кърджали, Търговище, Разград и Шумен и да обясни причините за това решение.

Друг ключов недостатък на средните вълни е и високата им цена. Те изискват повече енергия от ултра-късите вълни - УКВ, а части за старите предаватели вече не се произвеждат, което прави поддръжката им изключително висока.

"В бюджета ни за настоящата година има заделени 8 млн. лева за радиоизлъчвания. От тях трябва да отделим 5 млн. лева само за програмите на средни радиовълни", обясни Янкулов.

Причината директорът на националното радио да бъде привикан пред комисията е, че по-рано този месец от парламентарната група на ДПС се оплакаха, че хиляди български граждани не могат да слушат любимите си предавания на турски език. Вината според тях е именно в решението на БНР да спре 6-те средновълнови предавателя.

Както Янкулов обясни, преди неговият мандат във Видин е разположен предавател на средни вълни, който по план трябвало да покрива цяла България. Проблеми е имало, но директорът на няколко пъти подчерта, че няма толкова оплаквания, колкото твърдят от ДПС. Тонът в комисията все пак остана културен и до караници не се стигна.

За да контрират проблемите, в областта на Кърджали от БНР са пуснали предаването на радио България на турски език и части от програмата "Хоризонт" на честота 90.0, като допълнително в града си има и пълната новинарска програма на радиото. Отзивите от града били блестящи.

От ДПС се съгласиха, че в Кърджали няма проблеми, но посочиха такива в Добрич, Разград, Шумен, Варна и Търговище.

Янкулов обаче настоя, че проблемът е отстранен след настройване на антените.

"Ако ние успеем да преустроим УКВ мрежата, и осигурим истинско стерео УКВ излъчване, със сигурност ще спрем и излъчването на средни вълни на Видинския предавател. Той струва милион и двеста хиляди годишно, а другите такива предаватели - повече от 3 млн. лева. Ако успеем да спрем всички предеватели на средни вълни, спеспяваме повече от 4 милиона лева. А тях няма да си ги занесем вкъщи, ще ги използваме..." обясни още Янкулов.

Основната употреба на спестената сума ще е за модернизиране и подобряване на УКВ излъчването, и първи стъпки за дигитализация на сигнала. За радост на ДПС Янкулов спомена, че се мисли и за 9-та регионална станция - в Кърджали.

Ключови думи

Коментари

Толкова време и пари потрошихме с типично нашенски глупости. То не бяха дълги вълни с парламентарен канал, то не бяха къси вълни, за да облъчваме света с простотии, то не бяха вопли по соц стандарта на УКВ. Цасре сме на хвърляне на пари. И паралелно се питаме защо сме бедни. Ами заради тъпотията сме бедни.

Радиослушател

"Властелинът на глупостта" Янкулов отново демонстрира своята некомпетентност ! Защо в статията не е отразено становището на КРС ?

Националното радио за това е национално за да служи на хората.За това му се полага и издръжка от бюджета.То трябва да излъчва така ,че да се приема от цялата страна ,не само в градовете.Частно радио може да си прави сметката от коя аудитория има повече печалба и да цели градовете и младите хора , но Хоризонт трябва да достига и до най-забравената клисура ,най-отдалеченото селце ,в което нечии старчески ръце пускат радиоприемника ,за да разберат ще вали ли ,ще приижда ли реката , дали е гръмнал Чернобил и дали има бомбардировки. БНР се държи като частно търговско радио -не били ефективни средните вълни /разбирай слушат ги възрастни хора по селата , които не са таргетна група за рекламите/ и хоп спираме ги. Няма лошо да се отваря радиото към младите , макар че тийнейджърите като чуят реч и сменят честотата. Обаче целта му не е да изкарва пари от реклами, а да информира населението ,в т.ч. при бедствия аварии и война. Тези предаватели са построени и се екплоатират от десетилетия.До сега пари имаше.Трябва ли винаги да ликвидираме всичко и всяка реформа да започва с унищожаване без да имаме представа с какво ще го заместим.

СВ,ДВ

Този младеж Янкулов от кога стана специалист по средните и дългите вълни? Младежо Янкулов,вместо да говориш глупости,погледни,че в цяла Европа средните вълни се използват от националните предаватели.Е,качеството не е като на УКВ,но сигнала покрива и най отдалечените кътчета.Така всички хора могат да слушат националните си програми.Вземи пример от Европа и възстанови предаванията на средни и дълги вълни.Части за тези предаватели се произвеждат и може да се поддържат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.