Бившият главен прокурор Иван Гешев е похарчил 35 хил. лева за визитата си в САЩ през май, по време на която разбра, че се готви свалянето му от поста след внесеното искане на шестима членове на ВСС. 

Официалното посещение на бившия главен прокурор в САЩ през май, само дни след взрива пред кортежа му, е струвало точно 35 009,60 лева и е платено от бюджета на прокуратурата. Това става ясно от отговор на новата и единствена заместничка на главния прокурор Мария Павлова на въпрос на депутата от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев. 

От цялата похарчена сума, Гешев, заедно с двамата си придружители - Владимир Николов, който е административен ръководител на ОП - Плевен, и служителят в дирекция “Публична комуникация” Марчела Пантелеева, са използвали близо 19 хил. лева за квартирни пари и 13 хил. лева за пътни разходи. Останалата сума е била изразходена за вътрешен транспорт, дневни и медицински застраховки. 

Това поредно и последно като главен прокурор задокеанско посещение на Гешев протича в периода 6-13 май 2023 г. и е осъществено по покана на изпълнителния директор на Американското ционистко движение Хърбърт Блок. В рамките на престоя си в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко движение, Американски европейски комитет, Световен еврейски конгрес, “B’nai B'rith International”, Лига против поругаването и Конференция на президентите на американски еврейски организации. Във Вашингтон той се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино по въпроси, свързани със стратегическото място на България в НАТО и ЕС и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията. Проведени са и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по теми, свързани с правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредното руско влияние, става ясно още от отговора.

За неформалната част от тази визита, когато разбира, че му искат оставката, Гешев разказа подробно на двете си поредни пресконференции. Както и за съобщенията, които е получил на летището с цитати от Мечо Пух, скрити заплахи по неговите тълкувания какво ще стане със семейството му, ако сам, доброволно не си подаде оставката. 

Детайл, но красноречив, бяха аксесоарите, които вече бившият главен прокурор беше избрал при тези си две медийни изяви - с елементи от американското знаме, както и символите и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Няколко месеца по-рано отново като демонстрация на подкрепата, която има от САЩ Гешев , от пресцентъра на прокуратурата обявиха в официално съобщение, че той отива на традиционната годишна закуска във Вашигтон, като някои медии добавиха, че това става по покана на американския президент Джо Байдън. Постепенно новината беше обелена от украсите - като се оказа, че няма покана от Байдън, нито въобще за присъствие точно на това събитие. Българският главен прокурор всъщност участваше в друго мероприятие във Вашингтон, организирано от бивши и действащи сенатори и конгресмени, които са имали роля в провеждането на закуските през годините. Това е т. нар. Международна фондация, популярна и като "Семейството". Сред активистите на това събитие бяха именно конгресмените републиканци Робърт Адерхолt и Пийт Сешънс, по чиято покана прокуратурата официално призна, че Гешев е във Вашингтон

Въпреки че пресцентърът на държавното обвинение пусна тогава няколко информации, придружени със снимки с въппрсните конгресмени, на въпрос отново на Мирчев беше отговорено, че Гешев е бил в отпуска по време на това посещение.