Решението на Прокурорската колегия от 16 юни, когато направи мълниеносно Борислав Сарафов изпълняващ функциите главен прокурор, е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно.

Това твърди в совя жалба до ВАС правосъдният министър Атанас Славов.

Както и се бе заканил - той атакува акта на прокурорите пред най-висшата административна инстанция.

Както Клуб Z писа, а сега и министърът твърди, колегията се събра извънредно в петък - часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Той смята, че решението им е нищожно, защото е издадено от некомпетентен орган - такъв би трябвало да е Пленумът на ВСС, а не колегията. Славов приведе правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд...

"... че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската колегия."

(Клуб Z напомня, че като оправдание за експедитивността си, прокурорите цитираха Закона за съдебната власт, касаещ обаче "обикновени" административин ръководители, чийто мандат е прекратен по някаква причина, б.р.).

Като второ Славов изтъква и че решението е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила (ВСС се свиква с поне 3 дин предизвестие, б.р.).

"Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника", пишат още от пресслужбата на МП.

Клуб Z припомня фактологията: тогава прокурорите, освен че се събраха в петък, по едно време си дадоха почивка, за да прозвънят всичките заместници на Гешев (дотогава) и в някаква спонтанно събеседване ги питаха имат ли желание да са и.ф.

Освен Сарафов, две от заместничките - Даниела Машева и Десислава Пиронева, изявиха желание. Но въпреки това бе избран Сарафов - с аргумента, че има най-дълъг стаж като зам.-главен прокурор (Нищо, че член на съвета каза, че Машева например е с по-дълъг стаж като прокурор изобщо.).

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.

Интересна е и темата - дали въобще ВАС ще допусне иска, като прецен дали Славов е заинтересована страна.

"Министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси", пишат от МП.

Влизат "Осемте джуджета"

Освен, че на предстоящото заседание на ВСС идната седмица Славов ще направи предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, той смята да внесе още две точки за разглеждане, съобщиха от пресцентъра на МП. Те са за натиск върху членове на ВСС и "Осемте джуджета".

"Обсъждане на данни относно опит за натиск и влияние върху членове на ВСС, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор" - е формулирана първата точка. 

Славов иска още обсъждане на "участието на магистрати в случая "Осемте джуджета", представен от Антикорупционния фонд и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт". Както е известно, и Сарафов е бил гост на емблематичния ресторант.

Ето и оригиналното съобщение на МП от днес относно темата с избора на Сарафов за и.ф.:

Министър Славов оспори избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пред ВАС

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, проведен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 16 юни т.г.

Изборът стана часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.

Решението на прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно, заявява министърът.

По отношение на нищожността на решението доц. д-р Славов изтъква, че то е извън компетентността на прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на ВСС. Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня министърът. Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската колегия.

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.

Доц. д-р Славов обосновава интереса си да обжалва решението на Прокурорската колегия така: министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.