Генерал Сергей Суровикин, заместник-командир на руските военни операции в Украйна, е бил благоразположен към бунта на началника на наемниците Евгений Пригожин през уикенда, макар да не е ясно дали го е подкрепял активно, заявиха вчера американски служители, цитирани от Ройтерс.

Пригожин изненада света, като оглави въоръжен бунт в събота, в резултат на който бойците на неговата група "Вагнер" стигнаха от украинската граница на 200 км от Москва, преди внезапно да прекратят похода си.

Трима служители, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че Суровикин е подкрепял Пригожин, но западното разузнаване не знае със сигурност дали той е помогнал по някакъв начин на бунта.

В началото на метежа Суровикин публично призовава бойците от частната военна компания "Вагнер" да се откажат от съпротивата си срещу военното ръководство и да се върнат в базите си.

Във вторник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Суровикин е знаел предварително, че Пригожин планира бунт.

Суровикин, наричан от руските медии Генерал Армагедон заради известната си безпощадност, е ветеран от войните в Чечения и Сирия и е награждаван от президента Владимир Путин.

През октомври Суровикин бе поставен начело на военната кампания в Украйна, но по-рано тази година бе понижен в ролята на заместник след ограничения успех на Русия в инвазията.

Пригожин, някогашен съюзник на Путин, през последните месеци води все по-ожесточена вражда с Москва, включително публично заяви, че на неговите войски не се предоставят достатъчно оръжия от руското министерство на отбраната.

Мащабна чистка сред руските военни?

Вероятният арест на Суровикин и други съобщения за преследвания на нелоялни военни свидетелства за начало на мащабни чистки във въоръжените сили на Русия след бунта на наемническия главатар Евгений Пригожин, пише във вчерашния си анализ вашингтонският Институт за изследване на войната.

Анализът, без да прави категорични заключения, се позовава на писаното от беларуската мониторингова група "Беларуский гаюн" и от руски военни блогъри. "Гаюн" е проследил маршрута на самолета на Пригожин и установил, че преди да кацне в мястото на изгнанието му, Беларус, той е бил в Москва и в Санкт Петербург - вероятно за преговори по детайлите на сделката с Путин и със Съвета на командирите на неговата Частна военна компания "Вагнер". Същото твърди бившияг офицер от ФСБ Игор Гиркин.

Руският Телеграм канал "Рибар", една от най-влиятелните провоенни неофициални медии в страната, пише, че бунтът е провокирал "мащабни чистки" сред командния състав на въоръжените сили на Русия и че министерството ѝ на отбраната в момента е подложено на "краш-тест" за лоялност".

Във връзка с това се разпространяват следните слухове. Началникът на генералния щаб ген. Валерий Герасимов е фактически отстранен от ръководството на "специалната военна операция в Украйна", което Путин му повери през януари и в момента за нея отговаря  командващият въздушно-десантните войски на Русия генерал-полковник Михаил Теплински.

Герасимов формално запазва поста началник на Генералния щаб, но към решаване на въпроси от т.нар. „СВО“ вече "няма никакво отношение".

„Чистките“ засягат не само ръководството, но и обикновените войници и офицери: по-специално става дума за пилоти, за които се твърди, че отказали да нанесат удари по смесени колони на "Вагнер" и цивилни и граничари, които не са открили огън по колона на мегежниците.

Друг руски източник твърди, че „атмосферата на подозрение е обхванала Генералния щаб“ и приближените на Герасимов са обвинени в нерешителност и провали, а близките до Суровикин са обвинени в съучастие в бунта.

Институтът отбелязва, че не може да потвърди тези слухове, но източниците им са били до голяма степен точни в предишните си съобщения за промени в състава на руското командване.