Ако си против авторитаризма, корупцията и войната в Русия и ако не те отровят с новичок, отиваш задълго в затвора. Като опозиционния лидер Алексей Навални. Ако обаче се опиташ успешно да свалиш властта с военна сила и кандисаш в 12 без пет да не го правиш, свалят обвиненията срещу тебе и отиваш в приятелска държава - да речем в Беларус. Посредничеството на нейния президент Александър Лукашенко прекрати похода на наемниците на Евгений Пригожин към Москва късно снощи с унизително за Кремъл и тревожно за света споразумение, което постави под голяма въпросителна доскоро неоспоримия контрол на Владимир Путин над Русия с всички произтичащи от това тревожни въпроси.

Междувременно в България изгоря поредният склад със специална продукция на един отдавна "набелязан" търговец на оръжие - оцелелия от отравяне Емилиян Гебрев, който твърди, че от 2014 година не изнася нищо за Украйна. 

Бойците на Частната военна компания "Вагнер", начело със собственика ѝ, започнаха да се изтеглят от окупираните от тях Ростов на Дон и Воронежка област, къпейки се в народна любов.

Американски медии съобщиха, че във Вашингтон са знаели за подготвяния от "Вагнер" метеж, но мълчали, за да не ги обвини Путин, че са му организирали преврат и за да не му спестят унижението. Според интервюирани от АП експерти въпреки краткостта на бунта руският президент е дългосрочният губещ от него - заради разколебаването на увереността в непоклатимата му власт и заради възможното деморализиране на войската на украинския фронт. Победоносният поход на "вагнеровците" показа липсата на достатъчно руски тилови резерви, които да го спрат, пише вашингтонският Институт за изследване на войната в днешния си анализ.

В петербургска медия се появи компромат срещу Пригожин с много познат за българската публика сюжет и почерк, но беше свален след сделката между Кремъл и наемниците.

"Вагнеровците", които не са участвали в метежа, ще могат да сключват договори с руското министерство на отбраната, а превратаджиите - да отидат в лагерите си или с лидера си в Беларус, без срещу тях да бъдат повдигани обвинения - заради заслугите им на фронта. Британски генерал обаче предупреди, че, ако са достатъчно много, от страната на Лукашенко те могат потенциално да атакуват Киев.

Подробностите за метежа тепърва ще излизат на бял свят. Засега руски военни блогъри говорят за най-малко 13 жертви.