Селекционерът на българските национали Младен Кърстаич изрази смесени чувства след равенството със Сърбия в европейските квалификации - 1:1 в Разград.

Тимът ни буквално бе на секунди от първа победа в групата и тя би била доста престижна, тъй като западните ни съседи са фаворити за класиране, бяха на Световното в Катар, потенциалът им е много по-голям от нашия.

Младен Кръстаич, критикуван от началото на кампанията, беше доволен от играта и себераздаването, но и огорчен от изпуснатите три точки срещу своите сънародници. 

"Недоволни сме от резултата. Водихме мача. Срещу Литва доминирахме, днес (бел. ред.) също създадохме доста възможности, доста ситуации. Изключителен мач срещу най-силния отбор в групата - този на Сърбия, с много големи индивидуалности. Никой от вас не е очаквал да се представим така. В големи моменти момчетата показаха зрялост. Може би само накрая трябваше да играят още малко по този начин. 96 минути показаха, че имат бъдеще", започна Кръстаич на брифинга

"Доволен съм от играта, от отношението на футболистите в тренировките. Промяна не се прави лесно. Ситуацията е такава, каквато е. Но отборът има бъдеще. От четирите квалификации не мога да бъда доволен от първото полувреме с Унгария. С Черна гора се представихме много по-добре, получихме нелеп гол през второто полувреме, а изпуснахме шансове", добави треньорът.

На въпрос дали това е най-добрият мач на отбора под негово ръководство, той отговори:

"Не мога да кажа дали това е най-добрият ни мач. Но пак ще кажа, че в тези четири мача точките не отговорят на играта ни. Не знам в Сърбия, но знам в България колко хора чакаха да паднем с 0:5." 

"Преди мача, вие в Сърбия не можехте да кажете и пет имена от българския отбор, нали? Доволен съм, че играчи, които не играят в клубовете си, показаха качество. Никой не направи такава радикална промяна, да пусне толкова млад отбор. Децата днес показаха, че България има интересни млади момчета", доволен беше Кърстаич, обръщайки се към сръбските репортери.

След това се обърна и към хората в България, които често критикуват отбора:

"Аз мога да издържа на натиска и на критика на специалистите. Искам да благодаря на публиката, която дойде да подкрепи момчетата. Още срещу Черна гора играчите бяха аплодирани и това е оценка. На мене не ми трябват аплодисменти. Аз по друг начин приемам нещата, но футболистите имат нужда от подкрепа".

След това сръбски журналист попита треньора защо постоянно е обект на атаки, след като е едва от една година на поста.

"Аз съм просто човекът, който наложи промяната. А чрез мене се атакува БФС. Аз съм с чиста съвест. А енергията, която давам, ме прави повече българин от българите".

Драган Стойкович: Голяма точка за нас, като се има предвид как можеше да свърши мачът

"Като знаем как можеше да свърши този мач, това е голяма точка за нас. Труден мач, това и очаквахме. Всички казваха, че това е млад отбор, но аз знаех, че ще бъде много, много трудно. Имаше много грешки при пасовете, това ни затрудни. В крайна сметка тази точка дойде в последния миг и трябва да сме доволни", започна легендата на бивша Югославия и Сърбия Драган Стойкович-Пикси след края на мача в Разград.

Той призна, че някои от футболистите му действително не са в добро физическо състояние:

"Говорих с играчите и всички са на едно мнение. В края на сезона има много момчета извън форма или недобре тренирани. В крайна сметка никой не те пита това, когато излезеш на терена. Там просто трябва да дадеш всичко от себе си."

"Изиграхме три мача досега, два като гост и един у дома. Четири точки като гости, три у дома. Така че следваме някакъв план, въпреки че всички биха били най-доволни, ако победим. Имайки предвид кадровите проблеми, особено в атака, тази точка е наистина голяма за нас в глобалния план на група", завърши Пикси.

Кирил Десподов: Изпуснахме голям шанс, но надграждаме

"Можехме да победим и в Литва, и днес и щяхме да имаме 6 точки и да сме в играта за класиране. И да имаме равен брой точки със Сърбия, нали така? Изпускаме си шанса, но аз мисля, че надграждаме. Това е", започна голмайсторът за нашия отбор Кирил Десподов пред БНТ.

"Казах, че ако играем футбол без страх, ще направим хубав мач. Това само на нас може да ни се случи - в последните секунди да ни вкарат. Целият отбор се нуждаеше от тази победа. Създадохме положения, но просто не знам какво да кажа. В момента главата ми не е тук.

Играем за България. Мисля, че днес се получиха нещата за всички момчета. Няма кой да не бъде похвален, всички се раздадохме на 200 процента. Малко търпение към тези млади играчи. Така трябва да играем - атакуващо, да пресираме", допълни крилото на "Лудогорец".

За попадението на сърбите и дали има грешка от наша страна, той отговори:

"Нормално е да има грешки. Това са играчи на по 20-22 години, липса на опит. Топката трябваше да я търсят 15 минути в трибуните, да се чудят къде точно сме я изритали. А ние я загубихме в центъра и ни вкараха гол. Не обвинявам човека, който е загубил топката, но това е - риташ топката и край. Има 10 секунди. Ще тръгнем да лъжем играчите ли, какво ще правим?"

"Искам да благодаря на играчите на Сърбия - изключително уважение. И от треньора, и от футболистите. С никого не са се карали по време на мача, не съм забелязал. Даже си говорихме. И така ще бъде и от наша страна при гостуването във втората среща", завърши Десподов.

Георги Русев: Такива мачове помагат да се израства

"Неприятно е, че ни изравниха така в последните секунди. Само аплодисменти за целия отбор и за себераздаването, което показахме срещу смея да твърдя - най-добрият отбор в групата. Ако мога да променя нещо, бих искал да променя онази ситуация през първото полувреме, когато останах очи в очи с вратаря. Може би не изиграх ситуацията по най-добрия начин и пропуснах", заяви Георги Русев.

"Още в началото с първите единоборства, като опипахме ситуациите на терена, видяхме как не са нито по-здрави, нито по-бързи. Да, притежават голяма класа, играят в големи отбори. Имат високо самочувствие, знаят как да играят, но това не ни попречи да покажем едно добро лице.

Да, такива мачове помагат да се расте, да се трупа самочувствие. Играеш срещу Душан Тадич, капитан на "Аякс", Сергей Милинкович-Савич от "Лацио", искат го за 70-80 милиона евро топ отборите. Това е едно предимство за следващите мачове", добави играчът на ЦСКА 1948.

"Вложихме енергия, но когато играеш за националния отбор винаги трябва да си на 100 процента. И треньорският щаб прави всичко възможно да сме подготвени срещу дадения съперник. Това се иска от нас - себераздаване, защото не всеки ден се играе за България, не всеки има шанса да играе за България.

Когато ти вкарат такъв гол 10 секунди преди края, дори топката беше в нас… липсва ни това. Виждате, колкото и да сме мотивирани, нямаме го този опит на това ниво срещу такива отбори все още. Някои ситуации можехме да ги изиграем много по-добре, но не се получи. В крайна сметка направихме всичко възможно.

На тези, които ни подкрепиха, искам да благодаря. Помогнаха за този резултат, мисля е положителен срещу един добър отбор. За тези, които ни мислят само лоши неща, да са живи и здрави и да ни се радват още много години”, рече нападателят.

Валентин Антов: Трябваше да задържим топката далеч от нашата врата

"Трябваше малко повече да успеем да задържим топката и да е по-далече от нашата врата. Може би, ако имахме малко повече опит или малко повече спокойствие, вероятно нямаше да се случи. Но това не отменя всичките усилия и цялата енергия, която вложихме през целия мач. Тактиката ни проработи днес идеално, всички дадоха не 100, а 200 процента от себе си. И много ни е яд, че не взехме мача, бяха първите думи на Валентин Антов.

Сърбите са добър отбор, имат много класни футболисти. Нормално е в последните моменти да се дръпнем, а те да натиснат. Въпреки че имахме няколко много добри ситуации за контраатака. И ако бяхме успели да отиграем някои ситуации по-добре, можеше и да отбележим втори гол. Уцелихме и греда. Нормално е да ни натиснат".

"Вкараха ни гол в последната минута, какво мога да кажа. Случва се, болезнено е, но го има във футбола. Раздадохме се на максимум. Щеше да е хубаво да вземем тези три точки, но не успяхме. За съжаление моите намеси не се оказаха достатъчни. Дано в следващия мач да вземем повече точки. Както всички знаем, критикуват ни, но това е млад отбор. Дадохме всичко от себе си, играхме с огромно желание. Ясно ни е, че не сме феноменален отбор от световна класа, но играхме като отбор. Щяхме да се поздравим с победата, ако не беше тази ситуация накрая".

"С Петко Христов съм играл през всички възрастови формации. Разбираме се чудесно и днес намалихме до голяма степен ситуациите на сърбите. Илия Груев е невероятен футболист и се представи на високо ниво. Напоследък е и лидер в съблекалнята”, рече защитникът.