Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Избор на нов председател на ВКС този път ще има. Натам клонят везните във Висшия съдебен съвет (ВСС), казаха пред Клуб Z запознати.

Хубавото е, че на финала са двама изключително модерни юристи, които знаят и прилагат правилата на европейското законодателство, знаещи и можещи. Така описват наблюдателите зам.-председателката на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд Лозан Панов.

Както е известно, Панов бе предложен от петима магистрати, сред които и самият шеф на ВАС Георги Колев, след като през септември първият избор пропадна поради невъзможност да се събере 2/3 мнозинство от ВСС (който в момента е с 23-ма членове, б.а.).

„Това, че Колев предлага Панов, е спорно дали му прави услуга. Но пък, ако той не беше сред вносителите, няма да го изберат”, описаха нашите източници ситуацията.

Колев – един от „тримата големи” в съдебната система, понесе негативи и когато при представянето на съдията каза, че той е „достойната кандидатура”. Това даде повод правосъдният министър Христо Иванов да спомене, че ВСС дава сигнали, че изборът е предрешен.

А предрешен ли е?

Отговорът е – надали. Обаче в разпъвания всеки ден на кръст ВСС знаят, че провалят ли се втори път с решение за съдия № 1, отиват „на кино” не само пред традиционните критикари у нас, а и пред Европа. Най-малкото натискът за оставки и новите потоци вода в мелницата на желаещите конституционни промени ще са грандиозни. И двете не устройват настоящите членове на Съвета.

За достойнствата на нашата съдийка в Люксембург Павлина Панова е писано много. Това, че има опит като съдия във ВКС и шеф на наказателното отделение също помага.

Със сигурност може да се поразмишлява и за обстоятелствата, които са в нейна вреда.

Тя е сравнително нов член във ВКС и има по-малък административен опит. В нейн ущърб се изтъква и фактът, че негласно тя бе подкрепена от предишния председател на най-важния съд проф. Лазар Груев. „По тяхно време (на Груев и Панова, б.р.) бяха взети наистина много на брой тълкувателни решения, но като че ли най-важните бяха оставени да прашасват, да отлежават”, споделят юристи.

Според нашите източници като бивш прокурор в съдийската колегия Панова се ползва с име, че „има лек обвинителен уклон”. Спорно е и дали ще й донесе точки практиката неправителствените организации да присъстват в тълкувателните решения на Върховния касационен съд.

„Както е известно, в НПО-тата са предимно адвокати – не може адвокати да взимат страна по тълкувателните решения на ВКС”, сподели наш източник.

Не на последно място може би не й помага и това, че... е жена. Когато става въпрос за политика макар и в 21-ви век, у нас всяка жена може да изгуби избор срещу който и да е мъж, смятат източниците ни.

Според тях съдия Панова едва ли ще надскочи резултата си от миналия избор – 9 гласа. В най-добрия случай ще го запази, но това, разбира се, е само прогноза.

Панов от друга страна е непознат във ВКС, но е описван като "изключителен администратор". Не него се приписва превръщането на Софийския апелативен съд (САС), докато му беше председател, в

нещо без прецедент

И като съдийски състав, и като организация, и като финансиране...

„Там не те разкарват – иди в оная банка да внесеш една такса от 5 лв., всичко става на едно гише, веднага се получават справки по дела на един компютър, призовкарите звънят по телефона и се уговарят”, казват запознати с дейността на САС.

Какво ще стане, предстои да разберем в четвъртък.

Ключови думи

Коментари

Грешка

Извинете, но в текста има поне една грешка. Панов не е бил председател на Софийски апелативен съд, а на Административен съд София-град. Нещата са много различни, и като големина на съда, и като ранг, и като компетентност в смисъла на дела, които разглежда. След като отчитате като минус, че Панова била нов член на ВКС, следва да отбележите, че Панов пък въобще не е бил съдия от този съд. Съмнително е и да квалифицирате като по-малък административния й опит. Да си заместник на Върховния касационен съд и председател на административен съд са несравними неща, за да отчитате продължителността на съответната позиция. А че Панова била с обвинителен уклон, това е толкова невярно. Тя е била прокурор преди сигурно 20 години, а че съдийства в Европейския съд за правата на човека е достатъчен атестат, че е независим и безпристрастен съдия. А Панов сигурно е с административен уклон, след като от 8 години е административен съдия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.