Евродепутатът Андрей Ковачев е информирал европейските ни партньори, българските власти и тези в Република Северна Македония за това, че вчера не беше допуснат в югозападната ни съседка, съобщава БНР. 

Припомняме, че той и д-р Милен Врабевски - председател на фондация "Българска памет", не бяха допуснати в страната при опит да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище.Властите в Република Северна Македония не обяснили  причините защо не допуснат българите в страната, обяснява пред „Хоризонт“ евродепутатът Андрей Ковачев: 

"Имаше само един лист хартия на който беше записал, че не ни се разрешава да влезем в страната".

С остра позиция по случая излезе и българското МВнР. Подобни действия оказват негативно влияние върху добросъседските отношения.  аявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. 

Реакцията на РСМ

В същото време външното министрство на Северна Македония обясни, че си имало причина за недопускането на Ковачев на  нейна територия - той и сподвижниците му не отговаряли на условията по Закона за чужденците в РСМ. 

"Поради неизпълнение на условията за влизане в Република Македония, съгласно Закона за чужденците, е спряно влизането на петима граждани на Република България. Македонската полиция няма да допусне нито сега, нито занапред някой да нарушава обществения ред и спокойствие и да обижда и злепоставя гражданите и държавата. Такива лица няма да бъдат допускани да влизат на територията на държавата", пишат от външното министерство на съседите ни.