Пазарът на газ в Европа в момента е пренаситен с втечнен природен газ. Една от причините за това е реекспортът на Китай. Американските доставчици засега трябва да ограничат амбициите си.

Цената на природния газ спада непрекъснато от четири месеца насам: един мегаватчас на газовата борса TTF в Ротердам струва около 42 евро - в сравнение със 142 евро в средата на декември.

За последно мегаватчас природен газ или LNG (втечнен природен газ) струваше толкова малко беше през август 2021 г. Причина за това развитие е свръхпредлагане на втечнен природен газ, което води до намаляване на цените на газа. Руската инвазия в Украйна преобърна енергийните пазари с главата надолу миналата година и страни като Германия побързаха да си осигурят възможно най-много алтернативни източници на доставки. Сега се оказва, че са били закупени твърде много наведнъж и пазарът е пренаситен с втечнен природен газ.

Танкерите, напълнени с втечнен природен газ - временно решение за отменените руски доставки по "Северен поток" - сега често имат проблеми с намирането на място за разтоварване и прекарват седмици на празен ход в морето, пише и американският информационен портал Блумбърг.

Американските доставчици на втечнен природен газ трябва да се съобразяват със свиването на пазара

На пръв поглед това не е изненадващо: търсенето на газ обикновено спада в края на отоплителния сезон, преди горещото време да увеличи търсенето на охлаждане по-късно през лятото. След това природният газ се съхранява предимно в резервоарите в очакване на следващото увеличение на потреблението. Но тази година усилията за презареждане в Европа може да приключат до края на август, пише Блумбърг. Това е така, защото съоръженията за съхранение на газ в Европа вече са достигнали сегашното си ниво единадесет седмици по-рано, отколкото през 2021 г., според представителя на индустрията "Гас инфрастракчър Юръп" (Gas Infrastructure Europe). В Германия газохранилищата са пълни с 65%, което е с около 22 процентни пункта по-високо от средното ниво през последните предвоенни години. В Испания, където са разположени повечето терминали за втечнен природен газ в Европа, съоръженията за съхранение на газ вече са запълнени на 85 процента.

Ниската цена на газа и добре запълнените предсрочно съоръжения за съхранение на газ намаляват "договорните амбиции" на американските енергийни компании, пише анализаторската компания "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global). Само допреди пет месеца те прибираха баснословни печалби със скъпи продажби на втечнен природен газ, особено на германски вносители. Американските компании в частност запълниха и празнината, оставена от загубата на руския тръбопроводен газ. Голяма част от втечнения природен газ, внасян от САЩ, е добит с помощта на фракинг. Според "Стандард енд Пуърс Глоубъл" американските износители трябва да очакват свиване на пазара в Европа през тази година, тъй като няма спешна необходимост от нови доставки от САЩ.