Техногигантът Microsoft прави всичко възможно, за да се възползва от своето предимство пред останалите на пазара - достъпа до някои от най-развитите модели за изкуствен интелект. Позабравеният браузър Edge, който върви с всеки Windows и замества стария Internet Explorer, се сдоби с генератор на изображения.

Bing Image Generator, който се появи преди месец като вариант на невронната мрежа Dall-E 2, вече е вграден в браузъра и може да се ползва по всяко време.

В момента Microsoft е глава напред пред други гиганти като Google, например поради собствеността си в OpenAI, компанията с някои от най-развитите модели за изкуствен интелект - не само Dall-E, но и ChatGPT. Търсачката Bing вече има вграден AI, такъв, на базата на ChatGPT, има и в Skype.

Очаква се в близките месеци Microsoft да въведе все повече употреба на AI в някои от най-популярните си услуги и програми - Outlook, Word, Powerpoint, OneNote. Компанията видно се надява така да привлече интерес към тях за сметка на конкуренцията.

Google също са готови със своя изкуствен интелект Bard, но засега той е достъпен само до ограничен брой хора в САЩ и Великобритания.