МВР ще охранява изборните помещения от събота, когато те бъдат подредени, до края на изборния ден. Това каза говорителката на ЦИК Росица Матева. Така тя коментира бомбените заплахи, които се получават за училища в страната в последните дни.

ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Демерджиев, който и отговаря за изборите. От комисията  имат уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии.

Утре министър Демерджиев ще бъде в 11.00 часа в ЦИК, за да даде допълнителна информация.

ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат в случай на нужда. Могат да изпращат сигнали и към 112.

ЦИК не е взела решение да определя нарочен протокол за действия, това е в правомощията на МВР, каза още Матева.

Говорителят на ЦИК каза, че са постъпили три искания до момента за присъствие на наблюдател в изчислителния център на "Информационно обслужване". Отговор на "Информационно обслужване" е изпратен до едната от политическите сили, добави Матева.

Тя съобщи, че процесът по удостоверяване на всички устройства за гласуване е завършил. Днес ни е изпратен пълният доклад. Във вчерашния ден получихме само решението с удостоверения хеш код, ние ще го публикуваме на нашата страница, както е традиционно, ще го изпратим на СИК, които трябва да го сравнят с разпечатания сутринта в изборния ден диагностичен доклад и разписка, която съдържа този хеш код, а тази разписка трябва да бъде поставена на видно място в СИК, обясни говорителят на ЦИК.

Тя подчерта, че в момента тече проверка на инсталираните машини, на случаен принцип. Определени са 446 машини за 446 секции, които следва да бъдат проверени за това дали удостовереният софтуер е инсталиран върху тях.

Относно параваните за гласуване Росица Матева каза, че ще се използват досегашните кабини за гласуване, като се махнат т.нар. "перденца". Указахме така да бъдат разположени тези паравани, че избирателят да не бъде с гръб към секционната избирателна комисия, коментира говорителят на ЦИК.