На 9 март Русия извърши най-голямата си бомбардировка на Украйна от месеци насам. Общо Москва изстреля 81 ракети, от които бяха прихванати едва 34.

Причината за високата успеваемост бе употребата на 28 "Х-101/555", 20 "Калибър", 6 "Х-22" и 6 от редките хиперзвукови ракети "Кинжал". Те са прекалено бързи за украинските системи за ПВО. Затова пък са и в по-ограничено количество.

Показателно е, че при последните две по-големи руски бомбардировки - 10-и (32 ракети) и 16-и февруари (71 ракети) бе използвана само 1 ракета "Кинжал".

Военният анализатор Филипс О'Браян интерпретира руския обстрел от 9 март като проява на безсилие пред отиващата си зима. Той припомня, че Москва разчиташе на лошите климатични условия в комбинация с тежките удари по ключови енергийни обекти на Украйна да поставят страната на колене. В крайна сметка Киев преживя относително спокойно първите два месеца от 2023 г.

"Руснаците започнаха тази кампания без необходимото оборудване, за да я проведат, но вместо да признаят реалностите на ситуацията, те продължават с тези спорадични, некоординирани ракетни атаки, използвайки запасите, с които разполагат, и най-високия клас оборудване, с което разполагат, за все по-слаб резултат", отбелязва експертът. 

Кампанията по ракетен обстрел от началото на октомври не само не донесе задоволителен резултат за Русия. Западни страни надцениха заплахата от Москва и одобриха изпращането на модерни системи за ПВО като "Пейтриът", които по-рано бяха тема табу.

И благодарение на които ракетното безсилие на Русия ще става все по-осезаемо.

Западен Бахмут се държи

След повече от седем месеца мудно придвижване руснаците успяха да окупират Източен Бахмут.

Очакваното изтегляне на украинците обаче още не се е състояло. Западни специалисти като Роб Лий и Ярослав Трофимов предупреждават, че съотношението на жертвите между украинските и руските войници вече не е толкова благоприятно за Украйна, след като руснаците нахлуха в града. Според тях това може да навреди на бъдещата украинска контраофанзива.

Докато Русия може да си позволи да жертва затворници и мобилизирани аматьори, в Бахмут са поставени най-елитните украински части. Сред тях бе националният герой Дмитро Коцюбайло ("Да Винчи"), който бе убит на 7 март.

Германския вестник "Билд" съобщи, че началникът на украинската армия Валерий Залужни преди седмици е призовал украинския държавен глава Володимир Зеленски да изтегли украинските войски, но президентът останал непреклонен - не искал да предаде града на руснаците. Киев опроверга изданието и настоява, че генералът подкрепя решението на Зеленски.

Украинският президент посочва, че ако руснаците окупират Бахмут, ще си "отворят коридор" към завладяването на по-значими за хода на войната градове като Словянск и Краматорск.

Институтът за изследване на войната обаче се съмнява в способността на Русия да предприеме подобни действия.

Само времето ще покаже дали решението на Зеленски и украинските командири да отбраняват Бахмут до край ще се окаже правилно. 

Русия се опитва да "освободи" Грузия и Молдова

От лятото насам Русия не може да превземе средно голям украински град. Но Украйна явно й се струва малка.

Благодарение на масовите протести в Грузия, предложеният от управляващата партия законопроект за "чуждестранни агенти" (наподобяващ руски закон, чрез който от 2012 г. се преследват дисиденти) бе оттеглен, след като мина на първо четене.

Профилът в "Туитър" на руското външно министерство в Крим открито заплаши Грузия, като призова протестиращите да си припомнят събитията от Украйна през 2014 г.

И в Молдова се провеждат протести, но от по-различен характер.

В тях главни действащи лица са руски агенти, които целят да дестабилизират обстановката в страната и по възможност да инсталират проруска администрация на власт. 

Странно как напълно естествено избухналите протести в Тбилиси превъзхождат в пъти подкрепените от Кремъл "пърформанси" в Кишинев.

Рашисти на седмицата

Време е да наградим най-достойните кремълски пропагандисти през изминалите седем дни в категорията ни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава водещата на руската версия на "60 минути" Олга Скабеева за следната кулинарна новина от Обединеното кралство.

"Днес стана ясно, че в някога великата Британия някои ресторанти предлагат катерици. Причината е, че има много от животните в парковете, затова защо да не ги ядат, след като има недостиг на храна. Но те не се отказват от решението си да помагат на Зеленски, да изпращат оръжие. Тоест, ще ядат катерици, но няма да спрат да изпращат гаубици".

След като стимулирахме апетита ви с най-новия британски "деликатес", ще се насочим към "сребърния" медалист - професор Витали Третяков, който в пропагандното предаване на Владимир Соловьов рисува любопитна картина на баланса на силите в Европа.

Първи говори журналистът, който тревожно твърди, че "наблюдаваме процес, който придружава разпада на всяка голяма империя".

"В момента плащаме страшна цена за предателството и глупостта на последния съветски и първите лидери на Русия. (...) Никой не възнамерява да преговаря с нас. Това трябва да е ясно. Те планират да ни у-ни-що-жат!"

Третяков е съгласен, че предстои преструктуриране на силите в Европа. Но той не вижда заплаха за Русия, а за традиционните европейски велики сили. 

"Великите европейски държави се рушат. След 20, 30 години, според мен, картата на Европа ще изглежда по съвсем различен начин. Великите европейски държави изчезват. Това е всичко, остават само две: Турция, Османската империя, и Русия. Това са двете велики европейски държави. А преди бяха Великобритания, Франция, Германия, Италия, по едно време Нидерландия и прочие".

Може би някой трябва да припомни на професора, че почти всички изброени "бивши" европейски великия са част от едно голямо "европейско" семейство, към което искат да се присъединят не малко едновремешни съветски републики. Барабар с "Османската империя".

Започнахме обзора с преглед на ракетната импотентност на Русия. Ще го завършим с изповед за импотентността на руския мъж, представен от носителя на "златния" медал за този брой на "Рашисти на седмицата" - "коучът" Павел Радков, който води семинар под името "Тайните на женското щастие".

"Какво трябва да правите, когато имате възрастен мъж, и както казват - топките му са се свили, превърнали са се в сливи от страх да не го включат в специалната военна операция? Какво трябва да направите? Ами, започнете постепенно да стимулирате производството на тестостерон в него. Как да го направите? Започнете да крещите: "Има мишка вкъщи!" Нека да дойде тичешком, ще има прилив на тестостерон от факта, че мишка се е появила в дома ви. Застанете върху стол и крещете: "Мишка!" Най-важно е да изглеждате секси, да ви се тресат гърдите", казва Радков и имитира съответните движения, с което предизвиква смях в залата.

Следва поуката:

"И след като му се е увеличил тестостеронът, какво да прави? Трябва да го освободи по някакъв начин. Веднага му кажете: "Хайде, скъпи, да отидем във военния комисариат". И той ще отвърне: "Да вървим".

Шегобиецът, който видимо е в мобилизационна възраст, препоръчва на жените да издават мъжете си, ако не желаят да изпълнят дълга пред Отечеството.

"Някои от тях бягат (от мобилизация). Не ги пускайте да се приберат. Ще ви молят. Не им прощавайте за предателството. Всички трябва да отидат във военните комисариати, ясно ли е? Ако не иска да отиде във военния комисариат, отидете вие и кажете: "Знам къде живее един мъж", отбелязва Радков, което води до нова вълна от женски смях. "Просто им кажете къде ходи, къде работи. Ясно ли е? Той трябва да носи някаква полза на обществото и тогава ще може да ви обезпечи. Защото това е основната му функция. Просто много от тях имат грешка в програмирането и са забравили. (...) Забравим ли героите, нарастват проблемите", допълва мъдро той.

Според Радков едва когато руснаците си припомнят какво е да са герои, тогава "родината ще бъде силна, всичко ще бъде прекрасно". "Специалистът" все пак предлага да се направи и нещо за клетите мъже, от които изисква незабавно да отидат на фронта, докато той забавлява жените им.

"Ами ако убият мъжа ви - какво ще правите? (...) Ще получите пари.", споделя той, предизвиквайки няколко нервни смяха от зрителките. "Знаете ли какво препоръчвам да си вземете с парите? Издигнете паметник в негово име, не си купувайте хубави дрехи."